Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Bez mitinga radikala u Hrtkovcima, napadnut funkcioner LDP-a

Kordoni policije blokirali su u nedelju sve prilaze Hrtkovcima, tako da Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka nisu održali najavljeni (i zabranjeni) miting u ovom mestu u Sremu.

Radikali su došli do sela Jarak u blizini Hrtkovaca, gde ih je zaustavila policija, pa su tu održali kratak miting. U isto vreme kada je trajao miting radikala, u Jarku su pripadnici LDP-a razvili transparent “Šešelj ratni zločinac”. Zbog ovoga su pripadnici LDP-a napadnuti, a prema pisanju Insajdera, član predsedništva LDP Đorđo Žujović je dobio nekoliko udaraca u glavu.

Kasnije je MUP saopštio da je priveden muškarac osumnjičen za napad na Žujovića, kao i da je saobraćaj oko Hrtkovaca normalizovan. Ka Hrtkovcima su u isto vreme kad i radikali krenuli i predstavnici DS-a i LSV-a, ali oni su zaustavljeni kod naplatne rampe u Rumi.

Podsetimo, Šešelj je nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog progona i podsticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. Tada je lider SRS-a na mitingu 6. maja čitao imena Hrvata iz Hrtkovaca za koje je govorio da moraju da se isele iz svojih kuća. MUP je u dva navrata zabranio “sve skupove” u Hrtkovcima najavljene za 6. maj, ali bez navođenja šta se to događalo u Hrtkovcima 1992. godine.