Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kuburović na čelu novog tela za borbu protiv korupcije

Nakon Saveta za borbu protiv korupcije i Agencije za borbu protiv korupcije, institucija koje postoje već godinama, u petak je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da je Vlada formirala koordinaciono telo koje će se baviti preporukama Grupe zemalja protiv korupcije pri Savetu Evrope (GRECO). A u subotu je Ministarstvo pravde potvrdilo da je ministarka pravde Nela Kuburović na čelu tog novog tela koje će se baviti korupcijom.

Podsetimo, u izveštaju GRECO o Srbiji piše da “Srbija nije zadovoljavajuće sprovela ili nije na zadovoljavajući način postupila po bilo kojoj od trinaest preporuka koje su sadržane u Izveštaju o četvrtom krugu evaluacije. Sedam preporuka je delimično sprovedeno, a šest nije sprovedeno”.

Izbor Nele Kuburović na čelo novog koordinacionog tela je zanimljiv zato što je upravo ministarka pravde uporno tvrdila da u izveštaju GRECO “nigde nije rečeno da nije nijedna preporuka ispunjena, već delimično”, za šta je već od Istinomera dobila ocenu “kratke noge”.

Štaviše, odmah nakon što je izveštaj GRECO objavljen, sredinom marta ove godine, Ministarstvo pravde je objavilo vest koja je tvrdila potpuno suprotno od onog što piše u izveštaju: “Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GREKO, od kojih su gotovo sve u većem delu već ispunjene, što je i navedeno u izveštaju tog tela”, pisalo je na sajtu Ministarstva pravde, koje je zbog ovoga takođe dobilo ocenu “kratke noge”.

No, uprkos ovakvim tvrdnjama ministarstva pravde i ministarke Nele Kuburović, Savet Evrope uvrstio je Srbiju među devet zemalja protiv kojih je, “zbog u celini nezadovoljavajuće primene preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima”, pokrenut postupak.

Novo koordinaciono telo činiće predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva spoljnih poslova, Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, Agencije za borbu protiv korupcije i Skupštine Srbije.