Aleksej Navaljni / Foto: AP/Denis Tyrin

Navaljni uhapšen, pa pušten

U subotu, 5. maja, u Rusiji su održani protesti protiv inauguracije predsednika Vladimira Putina za četvrti predsednički mandat. Proteste je organizovao lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, i to pod sloganom “On nije naš car”. Navaljni je tom prilikom uhapšen u Moskvi, zajedno sa više od 350 njegovih pristalica širom Rusije, zbog toga što demonstracije nisu bile odobrene.

Kako je prenela agencija Frans Pres, na Puškinovom trgu u Moskvi, gde su se okupile hiljade Putinovih protivnika, došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je bacila suzavac i pokušala da uguši protest. Takođe, AFP prenosi da su se demonstranti okupili i u Sankt Peterburgu, uzvikujući “Putine, lopove” i “Napolje Putin”, a policija je bacila suzavac kako bi rasterala okupljene.

U nedelju Aleksej Navaljni je pušten na slobodu, ali su protiv njega podignute dve optužnice – za organizovanje nedozvoljenih skupova, kao i za pružanje otpora policiji prilikom privođenja.

Da podsetimo, zbog ranijeg krivičnog prostupka Navaljni nije mogao da se kandiduje za predsedničke izbore 18. marta na kojima je Putin pobedio sa više od 76 odsto glasova, a Putinova inauguracija za novi šestogodišnji mandat biće održana danas, 7. maja.