Dubravka Stojanović / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Ništa se ne menja zarad večne vlasti

U gostovanju u emisiji “Kvaka 23”, istoričarka Dubravka Stojanović rekla je da je cilj svih elita – i u Srbiji i u zemljama bivše Jugoslavije – da se ništa ne promeni:

“Mislim da je cilj da se zapravo ništa ne promeni, da ta društva ostanu nerazvijena, da mi nikada ne postanemo države sa vladavinom prava, demokratska pluralna društva, da mi nikada ne uđemo u liberalnu ekonomiju, itd. Mislim da je to jedan trajni cilj, pre svega srpskih elita, to mogu da potpišem, i to od 19. veka, a pokazuje se da je to cilj i drugih elita.

(…)

Obično sad čujemo, ‘pa da, oni dižu buku, i Dačić i Kolinda, i sad svi prave buku, da se ne bi nešto drugo videlo. Ne. Ovo je njihov program. To jeste suština tih politika, ne da oni ne umeju ništa drugo, oni ne žele ništa drugo. Cilj je njihova večna vlast. Sad, to ne mora da bude večna vlast ove elite, ali, oni koji stoje iza njih, privrednih elita, intelektualnih elita, crkvene elite, oni imaju prosto interes da se ništa ne promeni, jer ako se promeni, svi oni odlaze sa tom promenom.”