Protest u Nišu / Foto: Istinomer, Radmilo Marković

Protest u Nišu: Ako se drznete da date aerodrom to nije kraj

Zbog namere gradske vlasti da državi bez naknade ustupi aerodrom “Konstantin Veliki” veliki broj građana Niša protestovao je juče na centralnom gradskom trgu.  Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da je dugačka lista argumenata protiv “poklanjanja aerodroma”.

“Niko nema pravo da poklanja nešto što nije njegovo. Niš ume da upravlja aerodromom, koji već tri godine posluje sa dobitkom. Država ne mora da ga otme da bi investirala. Ne damo naše jeftine letove. Nećemo da Niš plaća penale zbog skupe koncesije (za beogradski aerodrom)”, rekao je Jovanović, prenosi “Beta”, koja ističe da je na protestu bilo oko 10.000 građana. Jovanović je poručio odbornicima Skupštine grada Niša da je na njima odgovornost prilikom glasanja i da nemaju pravo da poklanjaju ono što su preci Nišlija gradili. “Ako se drznete da date aerodrom, to nije kraj, već početak priče. Obratićemo se Evropskoj komisiji”, rekao je Jovanović. A pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković rekao je da će odbornici jednoga dana morati da objasne svojim komšijama zbog čega su 2018. glasali za poklanjanje aerodroma. “Koliko nas je danas ovde jasno pokazuje kakav je naš stav o tome čiji je niški aerodrom. Ovo jasno govori da nećemo dati aerodrom”, rekao je Bošković.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u Nišu, nakon otvaranja novog pogona fabrike “Leoni”, izjavio da država još nije donela konačnu odluku o vlasništvu nad aerodromom i da se lako može dogoditi da on ostane u gradskom vlasništvu.  “Ako SNS u Nišu hoće da aerodrom ostane niški – nema problema, zbog toga neće padati glave lokalnih stranačkih lidera. Ali, oni onda moraju da objasne građanima zašto aerodrom zaostaje u ekonomskom razvoju. Ako neće da aerodrom bude državni – nama lakše, uložićemo te pare u aerodrom u Kraljevu, Čačku i drugim mestima. A kontrolne tornjeve, osvetljenje, terminal i drugu opremu koja je neophodna niškom aerodromu, neka naprave sami. Ne znam samo kako će to da se izvedu, pošto je niški budžet i dalje u problemu, a dug Niša iznosu 1,7 milijardi dinara”, kazao je predsednik Srbije, koji, inače, po Ustavu nema nadležnost u oblasti saobraćaja i ekonomske politike.