Foto: rsf.org

“Srbija pod Vučićem je zemlja u kojoj nije bezbedno biti novinar”

Srbija je pala za deset mesta na listi medijskih sloboda, koju je juče objavila međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” (RSF) u svom novom izveštaju.

Srbija je, prema izveštaju za 2018, sada na 76. mestu od ukupno 180 ispitanih zemalja, dok je prošle godine bila na 66. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi. Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćena koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara, navodi se u delu izveštaja o Srbiji. “Srbija želi da se pridruži EU, ali za sada ne uspeva da ispuni standarde Unije za slobodu medija, što je jasno po iskustvu novinara koji rade na terenu”, navodi se u sažetku izveštaja. Kako se ističe, neki hrabri novinari i dalje se bave opasnim temama, kao što su kriminal i korupcija, ali njihovi tekstovi često se objavljuju u onlajn medijima sa ograničenim dometom. Napominje se da dosluh između političara i medija, visok nivo koncentracije vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i elektronskim medijima takođe predstavljaju razloge za zabrinutost. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje “Istinomera” da li se oseća odgovornim zbog toga što su “Reporteri bez granica” konstatovali da u Srbiji nije bezbedno biti novinar, odgovorio je da mu je važno da se novinari u Srbiji osećaju bezbedno i da je saglasan sa tim da treba da se razgovara o problemima u medijskoj sferi i kako oni mogu da se reše. Ocenio je kao “interesantno” to što “Reporteri” govore o predsedniku koji u toj oblasti nema nikakve nadležnosti i dodao da veruje da će “Reporteri bez granica” koji “sasvim sigurno nemaju političku konotaciju čim govore o predsedniku Vučiću zaduženom za tu oblast”, biti “zadovoljniji” sledeće godine.

Inače, od zemalja regiona, u izveštaju RSF, ispred Srbije su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a iza Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109). Osim Srbije sve zemlje su napredovale u odnosu na prošlu godinu – Albanija za jedno mesto, BiH za tri, Hrvatska za pet, Kosovo za četiri, Makedonija za dva, Crna Gora za tri i Slovenija za pet mesta. “Lagana erozija evropskog modela se nastavlja”, zaključuju u sveobuhvatnoj analizi “Reporteri bez granica”, upozoravajući na opšti trend porasta neprijateljstva prema novinarstvu što, kako napominju, preti demokratiji. Takav stav prema medijima više nije samo odlika autoritarnih režima, nego i demokratski izabranih čelnih ljudi koji ih više ne vide kao neophodan deo demokratije, nego kao protivnika prema kojem otvoreno iskazuju odbojnost, navodi se u izveštaju. Prvak slobode medija ponovo je Norveška, a slede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika.