Skup povodom izlaska 1001. broja "Kikindskih" / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

NUNS osudio prljavu kampanju protiv “Kikindskih”

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da najoštrije osuđuje orkestriranu kampanju koju Srpska napredna stranka poslednjih dana vodi protiv nedeljnika “Kikindske” i glavnog i odgovornog urednika tog medija Željka Bodrožića.

NUNS je pozvao sve demokratski opredeljene građane i organizacije civilnog društva da iskažu solidarnost sa redakcijom “Kikindskih” i pomognu da prebrodi novi talas napada čiji je cilj da se uguši još jedan nezavisni medij u Srbiji. Kako se ističe, kampanja koja se vodi putem društvenih mreža i lokalnih medija u Kikindi bliskih SNS usledila je odmah nakon što su organizacije civilnog društva okupljene u Grupi za slobodu medija i brojni prijatelji “Kikindskih” organizovali akciju solidarnosti sa tim nedeljnikom. “Pojedine funkcionere SNS u Kikindi očigledno je zabrinula masovna podrška Bodrožiću i njegovoj redakciji koja od prvog broja novina 9. oktobra 1998. godine profesionalno, objektivno i kritički informiše javnost o svim najvažnijim temama, a posebno o zloupotrebama i manipulacijama vlasti. Od tada do danas novine su preživele zloglasni Zakon o javnom informisanju koalicione vlasti SPS-a, JUL-a i radikala, i uz ‘Vranjske’ postale najkažnjavaniji lokalni štampani medij krajem devedesetih. Novinari ‘Kikindskih’ prvi su koji su zbog takvih politički montiranih sudskih odluka dobili spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku (2005), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (2009)“, navodi NUNS u saopštenju.

Inače, akcija solidarnosti inicirana je kako bi se finansijski pomoglo da “Kikindske” nastave redovno štampanje i posle svog hiljaditog broja. A 1.001. broj “Kikindskih” obeležen je 20. aprila veoma posećenom tribinom organizovanom u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.