Edi Rama / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Rama: Uskraćivanje evropske perspektive radikalizuje Albance

Uskraćivanje Albaniji perspektive da će jednog dana postati članica Evropske unije moglo bi da podstakne radikalizaciju muslimana u zemlji, što bi ugrozilo regionalnu stabilnost.

Ovo je juče izjavio premijer Albanije Edi Rama, tokom posete Berlinu, uoči susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Rama je osudio evropske političare koji šire antimuslimanska osećanja, upozoravajući da time “investiraju u radikalizaciju”. Upozorio je i na nameru Rusije da radikalizuje albanske muslimane i pozvao EU da “ne ostavi prostor koji bi mogle da popune druge zemlje”. “Statistički, Albanija je većinski muslimanska zemlja, ali ja bih rekao da je Evropa glavna religiji u Albaniji”, rekao je Rama.

Istakao je da bi zatvaranje vrata evropskoj perspektivi Albanije ostavilo prostor koji bi mogla da iskoristi Rusija, pominjući navodno mešanje Moskve u izbore u Crnoj Gori 2016, koje bi, kako je naveo, moglo da se ponovi bilo gde na Balkanu. Rama je rekao da njegova zemlja nema alternativu nastavku procesa evropskih integracija. “To je kao kad pitate ljude kada žele da se venčaju. Ne možete tražiti više od obećanja da će ostati zajedno do kraja života, a onda se stvari dogode. Važno je da naš idealizam oko Evrope bude poštovan i da se ne shvata kao naivnost”, rekao je premijer Albanije.