Kori Levandovski / Foto: Print screen N1

Lobista i menadžer Trampove kampanje stigao u Beograd

Bivši politički savetnik i menadžer kampanje aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa Kori Levandovski juče se u klubu “Privrednik” sastao sa vodećim srpskim biznismenima.

To je na “Tviteru” objavio Aleksandar Nikolić, nekadašnji državni sekretar u MUP-u. Levandovski je potom održao predavanje, u organizaciji TGI grupe i NVO “Ist Vest bridž”. Istakao je da Tramp „ispunjava svoja obećanja iz kampanje“ i da „vodi SAD kao biznismen, pa zato i smeta mejnstrim političarima“. Poručio je da je Tramp „najvredniji čovek kojeg je imao privilegiju da upozna” i da „nikada nije tokom kampanje pitao – kuda idemo, niti je rekao da mu treba predah”, jer je on  “čovek koji se ne zaustavlja“. Inače, Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić nedavno je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da Levandovskom “plati koliko god on zatraži” da mu ugovori telefonski razgovor sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. “Vučić je Levandovskom u Njujorku ponudio da traži apsolutno šta hoće, keš ili biznis priliku – da bude posrednik u prodaji srpskog ‘Telekoma’, građevinski poduhvat na zemljištu IMT-a u Novom Beogradu, poput ‘Beograda na vodi’, ili izgradnju neke hidrocentrale“, rekao je Jeremić televiziji “Naša”. Naveo je da je Vučić Levandovskom krajem marta u Njujorku rekao da neće žaliti sredstva jer mu je potreban kontakt sa Trampom, ali da Levandovski, pošto nije u uskom krugu oko Trampa, ne može da utiče na politiku predsednika SAD prema Kosovu, već samo da obezbedi kontakt sa njim i da Tramp nakon toga “tvitne”. S druge strane, Vučić je izjavio da ne poznaje nijednog Levandovskog. “Nikada nisam nijednog Levandovskog u životu ni čuo, ni video. Možda hoću, ali stvarno ne znam o čemu pričaju… a fudbalera Levandovskog bih želeo da vidim što pre”, kazao je Vučić. Nakon jučerašnjeg dolaska Levandovskog, Jeremić je napisao na Tviteru: “Kori Levandovski je ipak stigao u Beograd. Tu je sa dvojicom vašingtonskih lobista iz firme Turnberi – Majkom Rubinom i Džejsonom Ozbornom. To sve naravno nema nikakve veze sa Vučićem, on za njega nikad nije čuo!”.

Kako navodi “Blic”, Levandovski je predvodio Trampovu kampanju od januara 2015. do juna 2016. godine, kada se u internoj borbi za uticaj unutar Trampovog tima posvađao sa Polom Manafortom. Kod Trampa je, dodaje se, zarađivao 20.000 dolara mesečno, a posle otkaza je dobio otpremninu i prešao da radi na TV mrežu Si-En-En kao politički komentator. I pre Trampa, skoro 20 godina, radio je kao politički operativac u SAD, a i to vreme je prožeto kontroverzama.