Foto: N1, Agrokor

Sud u Londonu odobrio izručenje osnivača “Agrokora”

Osnivač posrnulog koncerna “Agrokor” Ivica Todorić izjavio je juče da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj, ali je istovremeno najavio da će uskoro doći u Hrvatsku.

To je kazao novinarima ispred londonskog suda pošto je sud odobrio njegovo izručenje i omogućio mu da uz strože mere opreza ostane na slobodi do pravosnažne presude. Kako je istaknuto, sud nije pronašao dokaze da je Todorić izložen političkom progonu zbog istrage koju je Hrvatska pokrenula protiv njega zbog finansijskih malverzacija u “Agrokoru”. On će do pravosnažne presude ostati na slobodi uz stroži nadzor, što podrazumeva prijavljivanje policiji svaki dan, a nakon 21 sat ne sme da napušta kuću. Pozivajući se na izjave odbrane N1 navodi da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi, a da boravak u Londonu finansira novcem dobijenim od prodaje suprugine roditeljske kuće. Inače, Todorić je uhapšen u novembru prošle godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a za odbranu sa slobode morao je da plati 100.000 funti kaucije. Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju “Agrokor” kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući “Bejker Tili”, koja je radila revizorske izveštaje za “Agrokor”. Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su, zajedno s ostalim osumnjičenim, ocu omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi kuna (147,7 miliona evra) protivpravne dobiti. Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Inače, Todorić je 7. aprila prošle godine, kada je predao “Agrokor” Hrvatskoj, izjavio: “Četrdeset godina uložio sam u izgradnju cele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”.