Han i Mogerini / Foto: FoNet/EK Foto

“Zemlje Zapadnog Balkana moguće članice budućeg drugog kruga EU”

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi ući u Evropsku uniju kao deo “drugog kruga” članstva, jer se EU mora iznutra preustrojiti i ojačati da bi delotvorno funkcionisala sa više od 30 članica.

Ovo su juče, predstavljajući izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku evropskih reformi na Zapadnom Balkanu, istakli čelnici EK Johanes Han i Federika Mogerini. Šefica EU diplomatije Federika Mogerini napomenula je da “ne bila iznenađena ako bismo došli do ‘Evrope u dve brzine’ s jednim krugom jezgra članica Unije i drugim krugom budućih članica”, dodajući da “možda neke uđu i u prvi krug”. Mogreni i Han su dodali da je to “uporedan proces” – s jedne strane reforme i temeljne političke, demokratske i ekonomske promene u zemljama Zapadnog Balkana, a istovremeno unutrašnje preuređenje Unije. Oni su tako odgovorili na pitanje agencije “Beta” da li to znači da će kandidati sa Zapadnog Balkana ući u buduću “Evropu u dve brzine”, kako je to juče u Evropskom parlamentu nagovestio francuski predsednik Emanuel Makron. Naime, on je kazao da EU ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme. Istakao je da želi da učvrsti Zapadni Balkan uz evropski projekat, ali da sada nije vreme za prijem novih članica. “Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope”, naveo je Makron. Dodao je da ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali da ne želi da EU, koja danas teško funkcioniše sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može da primi nove članice po istim pravilima.

S druge strane, predsednik EK Žan-Klod Junker upozorio je da bi rat mogao da se vrati na Balkan ako zemlje u regionu ostanu bez nade da će se pridružiti EU. “Ako oduzmemo tim zemljama u ekstremno komplikovanom regionu evropsku perspektivu, doživećemo ono kroz šta smo već prošli 1990-ih”, kazao je Junker u obraćanju evropskim poslanicima u Strazburu.