Aleksandra Jerkov / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Radikali vređali Aleksandru Jerkov po Šešeljevom nalogu

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov pitala je juče na sednici Skupštine Srbije kada će lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratni zločin, biti oduzet mandat, nakon čega su je poslanici SRS, prema rečima šefa poslaničkog klupa DS Gorana Ćirića, najbrutalnije vređali.

“U trenutku kada je ostala sama u poslaničkim klupama, okružili su je, seli oko nje, i najbrutalnije je vređali i pretili da će joj ‘razbiti njušku’, da treba da pazi šta će joj se dešavati narednih dana”, naveo je Ćirić. Inače, Aleksandra Jerkov pitala je predsednicu parlamenta i šta će Skupština Srbije uraditi da zaštiti dvojicu njihovih kolega od sramnih napada Šešelja i od njegovih pretnji da će ponoviti ratne zločine, a da će početi od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka”. “Narodna skupština nema nikakvu nameru da bilo šta učini kada jedan osuđeni ratni zločinac preti dvojici poslanika, kada preti da će razbiti nos svakome ko ga nazove ratnim zločincem. Evo mi iz DS kažemo da je Šešelj osuđeni ratni zločinac, pa nek krene da razbija noseve, a može da počne od mene, rekla je Jerkov, na šta je predsedavajući Đorđe Milićević upozorio da ne odlučuje DS ko će biti narodni poslanik, već građani na izborima. Jerkov je za Radio Slobodna Evropa istakla da se tokom pauze u skupštinskom zasedanju vratila u salu kako bi uzela svoje stvari, kada je videla da je neko sve pretnje koje su joj prethodno bile verbalno upućene, ispisao i na papirima koji su se nalazili na njenom stolu. “To je recimo nešto što je sasvim sigurno zabeleženo kamerama koje snimaju salu. Vrlo jednostavno se može utvrditi od strane svakog ko pregleda te snimke“, kazala je Jerkov.

A Šešelj je potvrdio da su njegovi poslanici okružili i vređali Jerkov. “Striktno su postupali po mojim nalozima, nema drugih načina, ovo mi je bio najlepši način, najefikasniji”, kazao je on. Ocenio je i da su demokrate Jerkov “isturile” da traži  oduzimanje njegovog poslaničkog mandata, jer znaju da radikali “neće da tuku žene”. Istakao je je da će do kraja života da je nazivaju pogrdno. “Što joj se pre ogadi život to bolje”, rekao je Šešelj i dodao da jedva čeka da razbije njušku nekom muškarcu. Podsetimo, Šešelj je prošle nedelje pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u kampanji proterivanja Hrvata u selu Hrtkovci, u Vojvodini, tokom 1992. Takvu odluku donelo je Žalbeno veće Mehanizma koje je nasledilo Međunarodni sud UN za ratne zločine u Hagu.

Napad na Aleksandru Jerkov, osim Demokratske stranke, osudili su i Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratska partija, Nova stranka,  Inicijativa mladih za ljudska prava…