Bjornstad, Šabić, Oricio / Foto: FoNet, A. Levajković

Srbija “hronično nespremna” čeka uredbu EU o zaštiti podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da Srbija nespremna dočekuje uredbu EU o zaštiti podatka o ličnosti, iako će ona uticati na građane i privredne subjekte u zemlji.

“Uredba će biti relevantna za naše građane i za privredne subjekte, koje tretiramo kao najinteresantniji deo naše ekonomije. Svi koji posluju na evropskom tržištu, ne treba da imaju iluzuju da je EU samo proklamovala pravila, ona ima instrumente i kako da primeni sankcije za kršenje uredbe”, rekao je Šabić. On je to kazao na početku dvodnevne međunarodne konferencije koja je posvećena Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti, koja će posle dve godine od donošenja, početi da se primenjuje 25. maja. Šabić je istakao da će kancelarija poverenika pomoći građanima i privrednim subjektima kako bi bili spremni za primenu uredbe, posebno jer se u Srbiji “ugrožavanje prava na privatnost i zloupotreba ličnih podataka ne doživljavaju kao ozbiljan delikt”. Naglasio je da nadležni organi u takvim slučajevima reaguju “mlako” i često ne izriču sankcije. “Mi u Srbiji pokušali smo da pratimo trend zaštite podataka o ličnosti, nažalost ni dovoljno kvalitetno, ni dovoljno brzo”, istakao je Šabić. Prema njegovim rečima, uredba je dugo očekivan “simbol otpora” trendu koji je izgledao zastrašujuće i koji je ostavljao utisak da će pravo na privatnost nestati. “Ova uredba uspostavlja novi standard, nov kvalitet na evropskom prostoru i Srbija će morati da harmonizuje svoja pravila u skladu sa njom”, istakao je Šabić i dodao da bi nas, da je usvojen novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti kakav je predlagao, on “značajno približio” usvojenoj Uredbi.

A šef misije OEBS-a u Srbiji Andrija Oricio istakao je da nova uredba ima za cilj da kontroliše kako se kreću osetljive informacije i ko ih koristi, ali i da istovremeno obezbedi ekonomski razvoj. “Ovo je nešto što dotiče svakog građanina, što se odnosi na kompanije i zato je neophodna standardizacija pravila u svim zemljama u Evropi. Primena ove Uredbe znači podržavanje najviših standarda u zaštiti podataka o ličnosti”, kazao je Oricio i dodao da će OEBS značajno pomoći kancelariji poverenika. Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da živimo u digitalnom svetu, u kome je ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na privatnost.