Bratislava / Foto: Pixabay.com

Slovački šef policije odlazi zbog ubistva novinara

Slovački premijer Peter Pelegrini postigao je dogovor sa šefom policije Tiborom Gašparom o njegovom odlasku sa te funkcije, što su desetine hiljada Slovaka zahtevale od kraja februara.

Ostavku Gašpara demonstranti su tražili zbog sprovođenja nezavisne istrage ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, pošto dosadašnjeg šefa policije vide kao glavnu prepreku otkrivanju ubica i nalogodavaca ove likvidacije. Pelegrini je rekao da će Gašpar otići s funkcije 31. maja i naveo da se “preko imena Tibora Gašpara napada cela policija” i da “nije više u pitanju funkcija šefa policije”. Predsednik Slovačke Andrej Kiska premijeru je privremeno poverio vođenje resora unutrašnjih poslova, pošto je ministar Tomaš Druker u ponedeljak podneo ostavku. Druker je ostavku obrazložio time što, kako je istakao, nije našao razlog da smeni Gašpara, a s druge strane ne želi da unosi razdor u slovačko društvo koje zahteva smenu.

Podsetimo, ubistvo mladog novinara i njegove verenice 21. februara Slovaci su doživeli kao direktni udar na slobodu govora, pošto je Kucijak pisao o korupciji, mahinacijama i vezama tajkuna i italijanske mafije Ndrnageta sa visokim zvaničnicima vladajuće stranke SMER bivšeg premijera Roberta Fica. Od sredine marta Slovačka ima novu vladu koju je formirao dotadašnji vicepremijer  Pelegrini, uz smenu trećine ministara, ali ponovo kao dotadašnju vladajuću koaliciju sa Slovačkom narodnom strankom i strankom slovačkih Mađara Most Hid. Svoju zabrinutost za istragu ubistva Kucijaka i generalno za novinare u Slovačkoj izraziće sutra i Evropski parlament koji će, kako saznaje “Euractiv.sk”, u neobavezujućoj rezoluciji predložiti ono što demonstranti nedeljama traže na ulicama Bratislave i desetina drugih gradova – da istragu ubistva Kucijaka vodi međunarodni tim, pod komandom Europola i da ima potpuni uvid u dosije istrage.