Foto: CRTA

“Odbranimo pravo javnosti da zna”

Grupa organizacija civilnog društva pripremila je predloge komentara na Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i pozvala građane da se uključe u javnu raspravu koja traje do 19. aprila.

Beogradski centar za bezbednosnu politikuCRTAGrađanske incijativeSlavko Ćuruvija FondacijaTransparentnost Srbija napominju da Nacrt, koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo javnosti i koji je predmet javne rasprave, “sadrži određene odredbe koje ozbiljno prete da ugroze dostignuti nivo prava građana da imaju uvid u rad državnih organa”. Kako bi se građanima olakšalo uključivanje u javnu raspravu napravljen je sajt odbrani.pravona.info, na kome se nalazi formular koji zainteresovani mogu da pošalju ministarstvu. “Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Predložena rešenja će suziti obim prava na pristup informacijama i usporiti ostvarivanje tog prava. Iako Nacrt sadrži i neka pozitivna rešenja, ona ne mogu da spreče štetne posledice predloženih rešenja koja će umanjiti pravo javnosti da zna”, navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, važno je da se što više građana uključi u javnu raspravu i pošalje komentare na Nacrt predloženog zakona, jer je “važno da iskoristimo naše građansko pravo i odbranimo pravo javnosti da zna”.