Moskva / Foto: Pixabay.com

Rusija traži sednicu Saveta bezbednosti, ne isključuje sukob sa SAD

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija izjavio je juče da je prioritet da se izbegne rat u Siriji, ali nije isključio mogućnost rusko-američkog sukoba.

On je zatražio da danas bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o vojnoj akciji koju SAD nameravaju da sprovedu u Siriji. Nebenzija je rekao posle zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti da je veoma zabrinut zbog opasne eskalacije situacije, agresivne politike i priprema koje sprovode neke vlade. “Nadamo se da neće biti tačke bez povratka”, kazao je Nebenzija i dodao da SAD i njihovi saveznici treba da se uzdrže od napada na suverenu zemlju. A predsednik SAD Donald Tramp negirao je juče da je rekao kada će doći do napada na Siriju. “Nikada nisam rekao kada će se desiti udar na Siriju. Moglo bi da bude uskoro ili nimalo uskoro”, naveo je Tramp na “Tviteru”. Ta objava usledila je dan nakon što je poručio Rusiji da se spremi za “nove i pametne rakete” u Siriji. “Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se Rusijo, zato što će doći lepe i nove i ‘pametne'”, naveo je Tramp. On je, takođe, Rusiji uputio poruku da ne bi trebalo da bude partner sa “životinjom koja ubija gasom” svoje ljude i koja u tome uživa. Tramp je juče pohvalio svoju administraciju zbog borbe protiv Islamske države. “Svakako, SAD su, pod mojom administracijom, uradile odličan posao u oslobađanju regiona od Islamske države. Gde je ‘Hvala ti Ameriko’?”, pitao je predsednik SAD.  A predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao na pobunjenički grad Dumu, kod Damaska. “Imamo dokaze da je prošle nedelje, to je sada pre gotovo deset dana, upotrebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bašara al Asada”, kazao je Makron. Dodao je da će Francuska “blagovremeno”, u saradnji sa SAD, doneti odluku o mogućim udarima kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskih vlasti. S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka neće učestvovati u mogućoj vojnoj akciji u Siriji, ali i napomenula da podržava slanje poruke da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva.

Prethodno je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova kazala da “niko nije dao pravo zapadnim vođama da preuzmu ulogu “svetskih policajaca i da istovremeno budu istražitelji, tužioci, sudije i dželati”. Izrazila je nadu da će zapadne zemlje “imati dovoljno mudrosti da se vrate zakonu i zajedničkom rešavanju postojećih problema kako je predviđeno Poveljom UN”. Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari izjavio je da će Damask omogućiti posetu međunarodnih inspektora za hemijsko oružje “kad god žele”. On je istakao da je tim inspektora iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja na putu ka Damasku.