Arlem Dezir / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Dezir: Svi da učestvuju u izradi Medijske strategije

Za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od najveće je važnosti da sve zainteresovane strane u Srbiji, sve medijske i novinarske organizacije, učestvuju u izradi nove Medijske strategije.

Ovo je u intervjuu “FoNetu” izjavio  predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir. On smatra da će više konsultacija o Medijskoj strategiji doneti i veću legitimnost tom dokumentu, za koji je ocenio da ima ključni značaj za budućnost medijskog sektora u Srbiji. Prema rečima Dezira, OEBS će dati mišljenje o Medijskoj strategiji kada mu Vlada Srbije prosledi zvanični dokument, ali je napomenuo da će ta međunarodna organizacija posebnu pažnju obratiti na stavove svih aktera, jer se Strategija na njih odnosi. “Biće razgovora i o uslovima za rad novinara, jer ako želite kvalitetno izveštavanje, morate da podržite profesionalno novinarstvo”, ocenio je Dezir. On je tokom posete Srbiji imao sastanke sa predstavnicima države, kao i novinarskih i medijskih udruženja i prisustvovao obeležavanju 19. godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Istakao je da je na sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim državnim zvaničnicima razgovarao o bezbednosti novinara i problemu nekažnjivosti u slučajevima napada na njih. “Razgovarali smo veoma otvoreno i o kampanjama blaćenja novinara i medijskih organizacija. To je veoma opasno u kontekstu sve raširenijeg populističkog trenda napada na novinare”, ukazao je Dezir i pomenuo ubistva novinara u Slovačkoj i na Malti. Prema oceni Dezira, mediji su, po prirodi, kritični prema bilo kojoj vrsti moći i svaka vlada u jednom demokratskom sistemu to mora da prihvati. “Vlade bi trebalo da poštuju rad medija. Važno je da se osigura klima poštovanja i uvek ohrabrujem vlade da odgovaraju na pitanja svih medija, bez obzira da li ih smatraju bliskim opoziciji, kao i da se stvore međusobno profesionalne odnose”, napomenuo je Dezir.

On je istakao i da OEBS uvek ohrabruje medije u svim zemljama da razviju sistem samoregulacije. Savet za štampu i Kodes novinara su glavni mehanizmi u tom poslu, objasnio je Dezir, koji je svestan da pojedini mediji ne žele da budu deo tog sistema samoregulacije. “Niko ne može da primora medije da se samoorganizuju, ali je takva vrsta regulisanja veoma važna upravo zbog velikog broja lažnih vesti”, istakao je Dezir. On veruje da je posebnost novinarstva to što ono podrazumeva proveru informacija, ali i razlikovanje činjenica i komentara.