Helikopteri VS blizu mesta nesreće / Foto: FoNet/Vojska Srbije

Srušio se vojni avion kod Kovačice, poginuo jedan pilot

Vojni avion “Supergaleb G-4“ srušio se juče pre podne kod Kovačice, u blizini Pančeva, i tom prilikom život je izgubio pilot Robert Kaloci, major Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije.

Pilot major Aleksandar Matić povređen je i prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, potvrdilo je Ministarstvo odbrane. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je povređeni pilot van životne opasnosti, da se oporavlja i da o njemu brinu lekari VMA. “To je strašna i velika tragedija za koju niko nikada ne može da bude spreman. Vojska Srbije je uz porodicu Kaloci, kao što je čitav naš narod, kao što smo svi”, rekao je Vulin. Dodao je i da je istraga o padu aviona pokrenuta i da će javnost o rezultatima istrage biti obaveštena u najkraćem roku, u skladu sa zakonom i pravilima službe.

Podsetimo, pre godinu dana, 7. aprila, dva pilota Vojske Srbije poginula su u udesu istog tipa aviona, koji se dogodio u rejonu sela Slatina kod Šapca. Kako navodi N1, jučerašnji udes bio je treći gubitak školsko-borbenog aviona “Supergaleb G-4” od osamostaljenja Srbije i ukupno četrnaesti od početka eksploatacije, dok su četiri letelice izgubljene u borbenim dejstvima na prostoru bivše Jugoslavije. Avion je zvanično ušao u naoružanje 1984. godine, a prvi udes zabeležen je tri godine kasnije.