Vojislav Šešelj / Foto: FoNet/SRS

Šešelju 10 godina zatvora zbog progona Hrvata iz Hrtkovaca

Međunarodni sud u Hagu juče je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenog progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Apelaciono veće suda odbacilo je, u svim drugim aspektima, žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Haški tribunal 31. marta 2016. Šešelja oslobodio krivice za zločine u Hrvatskoj i BiH, u periodu 1991-1993. Presudom je konstatovano da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine, a na privremenoj slobodi je od novembra 2014. Pravosnažnom presudom potvrđen je prvostepeni nalaz da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata s velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrolom. Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj. Poništen je, međutim, kao pogrešan zaključak prvostepenog veća da u Hrvatskoj i BiH nije bilo sistematskih i raširenih napada srpskih snaga na muslimansko i hrvatsko stanovništvo. Kako je saopštio predsedavajući sudija Teodor Meron, veće je zaključilo da je Šešelj govorom, koji je u Hrtkovcima održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz tog sela. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i “počinio” progon nad Hrvatima “kršenjem prava na bezbednost”. Za svoje pristalice, Šešelj je, kako je utvrdilo i prvostepeno veće, bio “kao Bog”, a njegov govor imao je značajan uticaj na njih, kazao je Meron. Šešeljev govor je dodatno “podstakao nasilje koje je umanjilo i prekršilo pravo na sigurnost članova hrvatskog stanovništva u Hrtkovcima”, čime je “počinio zločin progona, zasnovan na kršenju prava na bezbednosti, što je zločin protiv čovečnosti”. Šešelj je zbog toga proglašen krivim po tri od 11 tačaka optužnice. Reagujući na presudu, Šešelj je za “Sputnjik” izjavio da je „ponosan na sve ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koji su mu pripisani i spreman je da ih budućnosti da ponovi”. “Ova presuda je protivpravna, po anglosaksonskom pravu u drugom stepenu nije se mogla preinačiti prvostepena presuda. Mogla se samo ukinuti i vratiti na ponovno suđenje. Mene je praktično osudilo pet sudija koje me nikada u životu uživo nisu videle. To je skandal svoje vrste, jer postoji princip neposrednosti suđenja. Ne može me osuditi neko ko me nikad nije video. Verovatno ću se žaliti. Šanse za žalbu nisu velike, ali ja hoću to dalje da teram! Da teram mak na konac, da bih im što više problema napravio. Da bih što više žigosao njihovo protivpravno ponašanje“, istakao je Šešelj.

Podsetimo, po povratku iz Haga, u novembru 2014. Šešelj je naglasio da se neće dobrovoljno odazvati pozivu Haškog tribunala da dođe na izricanje presude. “Kad izdaju nalog Vladi Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odlučivaće šta će da rade, ja neću bežati. To bi bio istorijski paradoks i neka vrsta pravnog paradoksa da Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, saradnici u mojim ratnim zločinima i saučesnici u zločinima protiv čovečnosti, moraju da me isporuče. Da li mislite da bih ja takvu priliku propustio?”, upitao je tada Šešelj. A juče je Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala poslanike Skupštine Srbije I predsednicu Maju Gojković da u skladu sa zakonom konstatuju prestanak mandata poslanika Šešelja. Napominje se da Zakon o izboru narodnih poslanika “jasno i nedvosmisleno propisuje da mandat prestaje ukoliko je poslanik pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci”.