Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Nacrt zakona nije u skladu sa proklamovanim ciljevima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama nije u skladu sa proklamovanim ciljevima.

Poverenik je načelno pozdravio nameru da se pristupi izmenama i dopunama tog zakona, ali njegova načelna podrška odnosi se samo na izmene i dopune koje bi vodile unapređenju prava, uklanjanju pravne nesigurnosti i prepreka uočenih u dosadašnjoj praksi što, kako se ističe u saopštenju, nije slučaj sa objavljenim tekstom Nacrta zakona. Prema njegovoj oceni, za ostvarivanje proklamovanih ciljeva izmena i dopuna zakona biće neophodno značajno izmeniti objavljeni nacrt. Šabić ukazuje da je očigledno da je Nacrt zakona dobrim delom zasnovan na dokumentu koji je sačinilo Ministarstvo pravde kao “Analizu dosadašnje primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, ali ističe da je taj dokument kompromitovan i načinom pripreme i sadržinom.

Poverenik je ukazao i na više konkretnih oblasti o kojima treba voditi račiuna kako bi se ostvarili proklamovani ciljevi izmena i dopuna zakona. Između ostalog, da bi se smanjio broj zahteva za pristup informacijama, poverenik naglašava da je neophodno, “ne samo propisati zakonske obaveze proaktivnog objavljivanja informacija, nego i obezbediti da ih svi organi poštuju”. A u vezi s tim, kao i u vezi sa izvršavanjem niza drugih zakonskih obaveza odavno je otvoreno pitanje (ne)odgovornosti, kome ni Nacrt zakona ne poklanja ni izbliza dovoljno pažnje, istakao je poverenik.