Hašim Tači / Foto: FoNet/Newsroom

Tači i Haradinaj aktivirali grupu za rad na predlogu Statuta ZSO

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači juče su ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Izrada Statuta biće transparentan i sveobuhvatan proces koji će se sastojati od tri radna mehanizma. Rukovodeća grupa, komiteti za primenu i Nacionalna konsultativna grupa, koji će garantovati uključivanje celog političkog spektra, civilnog društva i drugih društveno relevantnih mehanizama”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova. Kako se ističe, u proces će biti uključeni i međunarodni mehanizmi koji su pomagali Kosovu u svim fazama i to će “biti značajan korak za Kosovo na njenom putu ka evroatlanskim integracijama”. “Finalni predlog Statuta zajedno sa direktivom biće dostavljen Ustavnom sudu kako bi se obezbedilo da bude u punoj saglasnosti sa Ustavom Republike Kosovo. Ovim korakom Kosovo ispunjava još jednu međunarodnu obavezu dokazujući opredeljenje na njenom evroatlanskom putu”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, krajem marta predstavnici Srba sa Kosova istakli su da će opštine sa srpskom većinom same početi formiranje ZSO, ako Priština ne bude spremna da to učini. “Spremni smo da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđeno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO smatramo isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklarativno i ne uzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj za nas bi značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli formiranje na način predviđen sporazumom”, naglašeno je.