Moskva / Foto: Pixabay.com

Rusija traži nezavisnu istragu o trovanju i sednicu Saveta bezbednosti

Rusija je saopštila da istragu trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke treba poveriti grupi nezavisnih stručnjaka, dok je Velika Britanija odbacila mogućnost učešća Moskve u istrazi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva predlaže da međunarodna Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) odredi grupu nezavisnih stručnjaka koji bi istražili taj slučaj, prenosi AP. Rjabkov je rekao da bi nepristanak Velike Britanije i njenih saveznika na nezavisnu istragu bio znak njihove “namere da žrtvuju istinu u korist svojih geopolitičih ambicija”. Podsetimo, London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja bivšeg ruskog i britanskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, koji su 4. marta pronađeni bez svesti na klupi u britanskom gradu Solsberiju. Rusija kategorički odbacuje optužbe i zahteva od Londona da pruži dokaz za svoje tvrdnje. Zbog tog slučaja Velika Britanija i više od 20 njenih zapadnih saveznika proterali su iz svojih zemalja ukupno više od 150 ruskih diplomata. Rusija je na to odgovorila istom merom i proterala proporcionalan broj diplomata svih tih zemalja. A kako je istakao ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja, Rusija je zatražila i sednicu Saveta bezbednosti UN o ovoj aferi.

Ipak, Velika Britanija je odbacila svaku mogućnost zajedničke istrage. Britanski predstavnik pri OPCW Džon Fogo rekao je pred izvršnim većem te organizacije da u njenoj konvenciji ne postoji odredba koja bi žrtvu primorala “na učešće verovatnog počinioca u zajedničkoj istrazi”. Fogo je dodao da bi “to bilo perverzno”. Inače, britanski sud je 22. marta odobrio da se uzmu uzorci krvi Sergeja i Julije Skripalj i omogući OPCW da sprovede analize supstance upotrebljene u trenutku trovanja. Moskva je tražila od Londona da joj dozvoli da ispita tu supstancu i da je sama proveri u Velikoj Britaniji, ali nije dobila odobrenje. A juče je britanska vojna laboratorija saopštila da nema dokaza da je nervni otrov došao iz Rusije.