Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija / Foto: FoNet/Medija centar

TS: Ne postoji volja za borbu protiv korupcije

Od 75 antikorupcijskih aktivnosti zacrtanih Akcionim planom za poglavlje 23 (borba protiv korupcije, pravosuđe i osnovna prava) Vlade Srbije, 11 odsto realizovano je u potpunosti, 40 odsto delimično, dok čak 49 odsto aktivnosti nije realizovano uopšte, pokazuje monitoring koji je Transparentnost Srbija (TS) sprovela tokom 2017. i 2018. godine. Slični ili čak lošiji rezultati dobijeni su 2014. i 2015. godine.

“Pokazuje se da ni evropske integracije nisu bile dovoljan zamajac da se pokrene borba protiv korupcije. Ni u jednoj od analiziranih oblasti stanje nije dobro. Međutim, ono što posebno onespokojava je to što ne postoji mehanizam koji bi osigurao da se problemi rešavaju u hodu”, rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor TS, a preneo “Danas”.

TS je bila jedna od pet nevladinih organizacija koje su pratile sprovođenje antikorupcijskih mera, a po rečima Nenadića, “stvari stoje najgore kada je reč o rešavanju ‘nezakonitog bogaćenja’, koordinaciji borbe protiv korupcije, razmatranju preporuka Saveta za borbu protiv korupcije, kontroli finansiranja stranaka i sprečavanju sukoba interesa”.

Kako piše u zaključcima organizacije TS, neophodno je izvršiti “temeljnu reviziju Akcionog plana za poglavlje 23”, a ta revizija se “nipošto ne bi smela svesti na pomeranje rokova koji su već protekli”:

“Jednako bi bilo pogubno zavaravati se da Akcioni plan nije realizovan zato što za to nije bilo dovoljno vremena i da će novi indikativni rok pridruživanja (2025) dati dovoljno vremena da se ispune svi planovi.
(…)
“Ništa ne pokazuje tako dobro koliko je borba protiv korupcije nisko pala na listi prioriteta kao činjenica da su planovi ostali neostvareni i u periodu dok se na čelu Koordinacionog tela nalazio nesumnjivo najmoćniji čovek u državi. (…) Zanimljivo je da EU daleko ozbiljnije tretira rad ovog tela nego akteri u Srbiji, ističući ga u ‘non- pejper’ dokumentima o stanju u poglavljima 23 i 24 među glavna pitanja borbe protiv korupcije.”