Isključeni članovi DJB / Foto: Screenshot YouTube kanala Skupštine Srbije

DJB isključio tri poslanika

Glavni odbor pokreta “Dosta je bilo” isključio je trojicu narodnih poslanika (Aleksandra Stevanovića, Vladimira Đurića i Nenada Božića) zbog, kako se navodi “kršenja Statuta, vrednosti i principa DJB, nepoštovanja odluka organa stranke, pokušaja stvaranja klanova i urušavanja cele organizacije”.

Osim trojice poslanika, iz DJB je isključeno i petoro odbornika iz Novog Sada i  Beograda, kao i jedna poslanica u pokrajinskoj skupštini. 

“U DJB se od predsedničkih izbora pojavljuju pojedinačna mišljenja da je potrebno promeniti politiku DJB u vezi sa Kosovom i podržati Aleksandra Vučića u njegovom planu promene Ustava, odnos prema Evropskoj uniji koja zarad kratkoročnih interesa zatvara oči pred autokratijom u Srbiji, sagnuti glavu i fokusirati se na poglavlja, kao i odnos prema strankama i političkim organizacijama bivše vlasti koje su zadržale vlast u nekoliko lokalnih samouprava u kojima rade isto ono što SNS radi gde god je na vlasti“, piše u saopštenju DJB.

Međutim, isključeni poslanici su na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije saopštili da je reč o “eliminisanju konkurencije pred predstojeće unutarstranačke izbore”. Kako je rekao Vladimir Đurić, isključenim poslanicima niko nije dao nikakve odluke, a isključenje je sprovedeno “na onlajn četu, na mobilnim telefonima”.

Đurić je rekao da se sve ovo dogodilo jer je otkriveno da DJB ne može biti upisana u registar političkih stranaka osim ako ponovo ne skupi 10.000 potpisa, ponovi kompletan proces registracije i donese nov statut, pošto delovi postojećeg nisu u skladu sa zakonima ili Ustavom.

Ova grupa poslanika i odbornika poslala je saopštenje televiziji N1 u kojem piše da je “Saša Radulović i krug njegovih bliskih saradnika, suočen sa izvesnim i ubedljivim porazom na demokratskim izborima u Dosta je bilo i obelodanjivanjem članstvu sistematskog kršenja Statuta DJB i aljkavosti koji je rezultirala odbacivanjem registracije DJB kao stranke, odlučio da sazove neformalnu grupu i da izvrši puč u stranci donošenjem odluka koje nemaju uporište u Statutu i pravilnicima DJB”.

Podsetimo, kada je DJB ušao u Parlament, poslanička grupa DJB imala je 15 poslanika. Sada, nakon poslednjih događaja, taj broj se sveo na sedam poslanika.