Dragica Nikolić / Foto: FoNet/Nenad Đorđević;

ULUS: Neopravdane burne reakcije na Dragicu Nikolić

Upravni odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) saopštio je da zbog “neverovatno (blago rečeno) burnih reagovanja javnosti na vest o predlogu za dodelu počasnog članstva ULUS-a gospođi Dragici Nikolić” podseća da je ULUS ustanovio formu počasnog članstva “kao izraz zahvalnosti pojedincima ili grupama koji su svojim delovanjem doprinosili radu, promovisanju ali i opstanku ULUS-a”.

U saopštenju stoji i da ovo zvanje “ne nosi nikakve posebne privilegije niti podrazumeva redovno članstvo u ULUS-u”, a UO ULUS-a pita se i “gde behu te burne reakcije javnosti kada su naši izložbeni prostori bili u mraku? Kako ”javnost” u takvim situacijama ne dade ULUS-u podršku, apel, raspravu…”

Sa druge strane, Inicijativa “Vizuelni umetnici” zatražila je razrešenje članova svih organa i tela ULUS, jer ih vide kao odgovorne “za aktuelnu, poražavajuću situaciju u tom udruženju”, a ujedno tvrde i da je titula počasnog članstva Dragici Nikolić u suprotnosti sa aktuelnim Statutom ULUS- a.

Takođe, Inicijativa je pozvala članstvo ULUS-a da osudi “neodgovorno ponašanje uprave i spreči dalje urušavanje” tog udruženja i upozorila da se na najavljenoj Skupštini ULUS “predviđa promena Statuta kojom bi se Upravnom odboru dodelile ingerencije Skupštine”, što je “pokušaj puča kojim se uzurpiraju ovlašćenja Skupštine i prenose na Upravni odbor”.

Podsetimo, prošle nedelje je Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsenika Srbije Tomislava Nikolića izabrana za počasnog člana ULUS-a, što je bilo objavljeno prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Tom prilikom je na ovom Bijenalu izložen i rad Dragice Nikolić – mozaik Presvete Bogorodice.

Kako je tada rekao član Upravnog odbora ULUS-a Dušan Rusalić, “Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše“:

“Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUS-a. U bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi“, rekao je Rusalić, a preneo “Danas”.