Predstavljanje izveštaja BCLJP / Foto: FoNet/Medija centar

“Odsustvo dijaloga i gušenje slobode medija obeležili 2017. u Srbiji”

Odsustvo javnog dijaloga, gušenje medijskih sloboda, kritičkog mišljenja i urušavanje pojedinih već ostvarenih prava i sloboda obeležilo je 2017. godinu u Srbiji.

To je juče izjavila programska direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović. “Sve to praćeno je često bezobzirnim napadima na sve koji drugačije vide budućnost srpskog društva i nisu spremni da bezrezervno podržavaju poteze i odluke vladajuće strukture”, kazala je Petrović na predstavljanju izveštaja tog centra o ljudskim pravima u Srbiji 2017. godine. U izveštaju se navodi da je politički život u prošloj godini obeležen temama koje već godinama opterećuju političku scenu Srbije i imaju veliki uticaj na evropske integracije zemlje. To su, kako je navedeno, na prvom mestu pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, evrointegracije, definisanje spoljne politike Srbije i regionalna saradnja, dok je na unutrašnjem planu godina bila obeležena predsedničkim izborima, formiranjem Vlade Srbije i reforma u svim oblastima koje je neophodno sprovoditi u skladu sa zahtevima iz usvojenih strategija i akcionih planova.

Takođe, 2017. obeležile su i ustavne reforme koje se tiču pravosuđa, a koje bi trebalo da doprinesu nezavisnosti sudske vlasti i oslobađanju od političkog uticaja. Međutim, prema rečima istraživača BCLJP Dušana Pokuševskog, sumnja se u iskrenost vlasti za tim reformama zbog amandmana Ministarstva pravde, kao i odnosa predstavnika tog ministarstva prema članovima profesionalnih organizacija sudija i tužilaca i stručnjaka iz civilnog društva, čija predložena rešenja se ne prihvataju. Govoreći o stanju u medijima, novinar Ivan Protić ukazao je da su se u 2017. medijske slobode sve više gušile, a da je materijalni položaj medija i novinara sve gori. On je kazao da su tokom prošle godine zabeležena 84 napada na novinare, od čega 14 fizičkih, najčešće na one novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom i izveštavaju o organizovanom kriminalu i korupciji. Kako je naglasio Protić, dodatno zabrinjava to što provladini mediji šire strah i paniku kod građana svakodnevnim naslovima o skorom napadu na Srbiju i vestima o spoljnim i unutrašnjim zaverama protiv Srbije.