Moskva / Foto: Pixabay.com

“Stav Moskve povodom slučaja Skripalj podržale Srbija i Venecuela”

Na brifingu Ministarstva spoljnih poslova Rusije sa stranim ambasadorima i diplomatama povodom “slučaja Skripalj” poziciju Moskve podržali su jedino Srbija i Venecuela, piše moskovski “Komersant”.

Kako se ističe, stav Rusije podržali su prvi savetnik Ambasade Srbije u Rusiji Ranko Pavlović i ambasador Venecuele Karlos Faria. “Pavlović je podsetio da je njegova zemlja ‘trpela istu takvu histeriju napada sa strane Zapada 1990-ih godina'”, prenosi Komersant. “Bilo je mnogo fejkova i laži”, navodi “Komersant” reči Pavlovića i dodaje da je on podsetio na događaje iz 1994. i 1995. godine i na eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu. “Muslimani su bombardovali sami, a optužili su Srbe”, kazao je Pavlović, a prenosi “Komersant”. “Ruska strana je dala iscrpno objašnjenje u vezi sa ‘slučajem Skripalj’. Predstavnik Srbije u Rusiji je sa razlogom povukao paralelu s neosnovanim optužbama, koje su dovele do bombardovanja BiH, Jugoslavije i Iraka. Napomena je objektivna, površni zaključci su opasni”, napisao je tim povodom na “Tviteru” ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Podsetimo, bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija nađeni su u nesvesnom stanju na klupi u engleskom gradiću Solzberiju, a i dalje su u kritičnom stanju. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je Moskva “kriva” za napad počinjen “novičokom”, nervnim otrovom iz sovjetskog doba. Ubrzo je London najavio proterivanje 23 ruske diplomate i “zamrzavanje” bilateralnih odnosa s Rusijom, na šta je Moskva uzvratila proterivanjem britanskih diplomata. Lideri SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije saopštili su da su jedinstveni u optužbi da je Rusija kriva za napad nervnim agensom, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je svih 29 članica Alijanse jedinstveno u solidarnosti s Velikom Britanijom.