Dragan Janjić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

NUNS i NDNV šokirani zbog odbacivanja prijave za pretnje Janjiću

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) istakli su juče da su šokirani činjenicom da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv NN lica koju je, zbog ugrožavanja sigurnosti u ime glavnog i odgovornog urednika novinske agencije “Beta” Dragana Janjića, podneo NUNS.

U zajedničkom saopštenju navodi se da je Janjićeva bezbednost bila direktno ugrožena sponzorisanim objavama na pojedinim “Fejsbuk” stranicama na kojima su nuđeni podaci o njegovoj adresi stanovanja i na kojima su mu upućivane otvorene pretnje. Ugrožavanje Janjićeve bezbednosti usledilo je nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije povodom ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih, i Janjića. Direktan povod za pretnje potpredsedniku NUNS-a bila je njegova ocena da je ubistvo Ivanovića politički motivisano. Janjiću su danima na “Fejsbuk” stranici “Srbija NAŠA zemlja” upućivane pretnje kao što su: “Na Kalemegdan i metak u čelo”.”Tužilaštvo je utvrdilo da ‘nema pretnji napadom na život ili telo oštećenog ili život ili telo njemu bliskih lica, da sadržaj istog ne sadrži neposrednu, jasnu i ozbiljnu pretnju, tj. nema subjektivnih i objektivnih obeležja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti’, te da ‘ne postoje osnovi sumnji da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti'”, napominje se u saopštenju. Janjić je upućen na krivično gonjenje podnošenjem privatne krivične tužbe nadležnom sudu.

NUNS i NDNV naveli su da je takva odluka Tužilaštva postala već uobičajena praksa i da predstavlja konačan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom.