Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/TV FoNet

“Ministar protivustavnim naređenjem zastrašuje pripadnike Vojske”

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je juče ministra odbrane Aleksandra Vulina da povuče naređenje kojim se zahteva od svih zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci da potpišu saglasnost da predaju privatne mobilne telefone radi uvida u njihov sadržaj.

Kako se navodi u saopštenju, takvom praksom krši se Ustavom garantovano pravo na tajnost komunikacije i ugrožava integritet osoblja Ministarstva i Vojske. “Ovo naređenje predstavlja akt zastrašivanja, jer dovodi u tešku situaciju i one koji potpišu spornu izjavu, ali i one koji to odbiju”, ističe BCBP. Podsetimo, Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je  da je zaposlene u Vojsci i Ministarstvu uznemirila naredba ministra odbrane kojom se zahteva od njih da daju saglasnost za “privremeno oduzimanje” privatnih mobilnih telefona “na neodređeno vreme”, kako bi se “ostvario uvid u sadržaj i podatke”. BCBP ističe da su odstupanja u toj oblasti dopuštena samo na određeno vreme, isključivo na osnovu odluke suda i jedino ako su neophodna radi zaštite bezbednosti ili vođenja krivičnog postupka, a sve to na način predviđen zakonom. “U demokratskim zemljama je prihvaćen koncept vojnika kao ‘građanina u uniformi’, što podrazumeva da oni, kao građani, uživaju sva ustavom zagarantovana prava pod jednakim uslovima. Kada postoje izuzeci od tog opšteg pravila, oni se navode u ustavu, a ne u odlukama ministra”, naglašava BCBP. Dodaje se da traženjem saglasnosti kroz naredbu nije izvesno da je ostvaren uslov slobodnog pristanka, a da odbijanjem naređenja zaposleni u Ministarstvu i Vojsci dolaze u rizik da im se oduzme čin, uskrati napredovanje, smanji plata i prestup trajno upiše u lični dosije. Pristajanjem na uvid u svoju ličnu komunikaciju, zaposleni u Ministarstvu i Vojsci pristaju na “mogućnost prismotre njihovog života” i van radnog mesta, bez objašnjenja kako će biti upotrebljeni podaci pribavljeni iz njhovih uređaja.

Inače, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u vezi sa navodima Vojnog sindikata. Šabić je izjavio da dok se postupak ne okonča ne želi da se izjasni o zakonitosti ministrove naredbe, ali podvlači da su podaci iz privatnih telefona i računara zaštićeni Ustavom. A ministar Vulin kazao je da je takvo naređenje postojalo i ranije, a da je sada samo obnovljeno i napomenuo da se “nikom ne oduzimaju mobilni telefoni”. “Stvar je više nego jednostavna, niko nema pravo da mimo naređenja unosi svoj ili službeni mobilni aparat za snimanje u prostorije gde se čuvaju tajni dokumenti Vojske Srbije. Tačka”, izjavio je Vulin.