Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/Newsroom

Tači: Nisam sreo Vučića, koincidencija je da smo obojica u SAD

Kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se nalazi u Vašingtonu, a uoči nastavka dijaloga sa Srbijom u Briselu.

Kako je rekao, njegova poseta SAD nije povezana sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku, već  je došao kako bi “koordinisao angažovanje” sa vlastima SAD, pošto se “ulazi u jednu novu i važnu fazu” u procesu “koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”. “Sasvim je nevažno ko se gde nalazi. Ja sam u Vašingtonu, pročitao sam da je on u Njujorku. To je koincidencija. Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog. Naša posvećenost je sada prema tome da se kao Kosovo pripremimo. Naravno, i drugi imaju razlog da budu i u UN-u ili u drugim mestima u Njujorku, kako bi dobili mišljenja od drugih”, kazao je Tači i naveo da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan. Rekao je da od predstojeće runde dijaloga u Briselu očekuje nastavak procesa, ali ne i “neko čudo”. Na pitanje da li su SAD i zvanično uključene u proces dijaloga, Tači je odgovorio da “govori samo u ime svoje zemlje, ali je naglasio da su SAD uvek bile uz Kosovo tokom procesa dijaloga i da postoji obećanje da će one ponovo biti uz Kosovo i jako podržati postizanje mirovnog sporazuma”. “Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje SAD za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu“, zaključio je Tači.

Podsetimo, predsednik Vučić je u Njujorku izjavio da “zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju kome pripada teritorija Kosova, da tu priču smatraju zatvorenom”. A Evropska komisija saopštila je u sredu da u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu nije ostvaren dalji napredak, i pozvala dve strane da pojačaju napore za primenu dogovorenog. Šef vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda insistirala na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali da Priština nije bila spremna da o tome razgovara. A kako je najavljeno, danas će Vučić i Tači razgovarati u Briselu o primeni postignutih sporazuma, koji do sada nisu implementirani.