Foto: Pixabay.com

Vrednost “Fejsbuka” raste nakon pada od 50 milijardi dolara

Kompanija “Fejsbuk” izgubila je u prva dva dana ove sedmice oko 50 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti zbog krize s podacima korisnika, a juče su njene akcije porasle za više od dva odsto, pošto je direktor Mark Zakerberg najavio da će se uskoro oglasiti povodom incidenta.

Inače, akcije su pale pošto je otkriveno da su privatni podaci miliona korisnika dospeli u ruke kompanije za podatke “Kembridž analitika” (Cambridge Analytica), koja je povezana s izbornim štabom predsednika SAD Donalda Trampa. Tržišna vrednost “Fejsbuka” u petak je bila 537,7 milijardi dolara, da bi u utorak uveče bila 488,5 milijardi dolara. Akcije “Fejsbuka” u petak su vredele 185,09 dolara, a u utorak 166,67 dolara.

A kako se navodi, situacija s najvećom društvenom mrežom mogla bi da se pogorša pošto se javljaju pozivi za bojkot ili brisanje naloga “#DeleteFacebook” i “#BoycottFacebook”, dok je Zakerberg pozvan u britanski i evropski parlament da odgovori na pitanja o zloupotrebi privatnosti. Zakerberg se juče oglasio posle četiri dana ćutanja i priznao da je njegova kompanija napravila grešku kada je zloupotrebila lične podatke 50 miliona korisnika za političke kampanje. On je na svom nalogu najavio uvođenje promena koje će  otežati aplikacijama trećih lica da sakupljaju podatke korisnika. Kazao je da će “Fejsbuk” dodatno ograničiti pristup podacima korisnika, kao i da će ukloniti one koji su podatke zloupotrebljavali.

Inače, pad vrednosti “Fejsbuka” najgori je od jula 2012, odnosno u godini kada su akcije kompanije ponuđene na incijalnoj javnoj ponudi za 38 dolara, navodi “Blumberg”. Direktor “Kembridž analitike” Aleksander Niks suspendovan je pošto se pojavio snimak na kome se hvali kako je ta kompanija odigrala ključnu ulogu u Trampovoj pobedi na izborima 2016. i da je odradila “sve podatke, svu analitiku, celokupno targetiranje”, kao i da je koristila imejl server koji se samouništavao posle obavljenog posla kako bi se izbrisali tragovi. “Kembridž analitika” negira zloupotrebe, a Trampov štab tvrdi da nije koristio podatke “Kembridža”, čiji je investitor konzervativni američki milijarder Robert Merser, dok je njegov štićenik i bivši Trampov bliski saradnik i šef izbornog štaba Stiven Benon bio potpredsednik u kompaniji. Uzbunjivač Kristofer Vili otkrio je da je “Kembridž analitika” početkom 2014. preuzela podatke s 50 miliona “Fejsbuk” profila i tako obmanuo tu kompaniju i njene korisnike. “Kembridž analitika” napravila je sistem koji bi mogao da cilja na kolebljive američke glasače ciljanim marketingom.