Ruševine u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

O “Savamali” mediji izveštavali neujednačeno i sa opadajućim interesovanjem

O slučaju “Savamala” šest dnevnih listova u Srbiji izveštavalo je prilično neujednačeno i sa očigledno opadajućim interesovanjem, iako počinioci rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici nisu otkriveni, a odgovornost nije utvrđena.

To je  ključni nalaz izveštaja organizacije “Civil rajt difenders” (Civil Rights Defenders). Kako se ističe, u periodu od 25. aprila 2016. do 25. aprila prošle godine analizirana su izveštavanja listova “Blic”, “Večernje novosti”, “Danas”, “Informer”, “Kurir” i “Politika”. Prema nalazu izveštaja, događaji koji su sastavni deo tog slučaja bili su tema ukupno 706 priloga u svih šest novina, a u još 527 tekstova slučaj je samo uzgred pomenut. Predstavljajući izveštaj profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević kazala je da su najtiražnije novine najmanje izveštavale o slučaju “Savamala”, a ako novine sa najvećim tiražom “minimalizuju slučaj onda on nije prisutan u javnosti”. Rezultati istraživanja pokazuju da je o “Savamali” najviše pisao “Danas”, dnevni list sa najmanjim tiražom. Čak polovina od ukupnog broja tekstova o ovoj temi, objavljena je u “Danasu”. S druge strane, “Informer”, koji ima 50 odsto ukupnog tiraža dnevnih novina, objavio je samo pet odsto tekstova. Prema istraživanju, “Kurir” i “Informer” zajedno su objavili onoliko tekstova koliko “Danas” samo u toku jednog meseca. Milivojević je dodala da su “Danas” i “Politika” objavile 70 odsto ukupnog broja tekstova o ovom slučaju, da su “polutabloidi ‘Blic’ i ‘Večernje novosti’” izveštavali mnogo manje (oko 20 odsto), a tabloidi “Kurir” i “Informer” najmanje (10 odsto). Navela je da je tema svakog trećeg priloga poziv na odgovornost, da se još trećina priloga bavi rušenjem u Hercegovačkoj i radom javne vlasti tim povodom, dok su aktivnosti inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” i nezavisnih institucija tema približno četvrtine priloga. Ona je kazala da su ključni akteri u tekstovima Aleksandar Vučić i aktivisti inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”. Rekla je da je dominantan pristup temi bio iz ugla urušavanja pravne države (83,4 odsto), a da su “Kurir”, “Večernje novosti” i “Politika” u približno 10 odsto priloga razmatrale temu iz ugla “rušenja vlasti”. Kako se navodi, “Informer” je o “Savamali” izveštavao, uglavnom, kao o napadu na premijera i rušenju vlasti (80 odsto), a samo povremeno iz ugla korupcije i kriminala (10 odsto), ili kao o rušenju pravne države (10 odsto).

Glavni i odgovorni urednik agencije “Beta” Dragan Janjić kazao je da je slučaj “Savamala” paradigma rušenja pravne države i vladavine prava, dok je novinarka KRIK-a Bojana Jovanović napomenula da je istraživanje pokazalo da štampani mediji nisu prenosili ništa od istraživanja KRIK-a o ovom slučaju. Podsetila je na intervju sa Marijom Mali, bivšom ženom gradonačelnika Beograda, koja je govorila o njegovog ulozi u rušenju, kao i na snimke rušenja objekata u Hercegovačkoj, koje osim televizija N1 i B92 nije prenela nijedna druga televizija. Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin kazao je da je apsolutni prioritet za Srbiju, koja hoće da postane članica EU, da unapredi stanje u oblasti vladavine prava.