Skupština Kosova / Foto: FoNet/AP

U Prištini ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Skupština Kosova usvojila je juče Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom sa 80 glasova “za”.

To je broj koji je bio neophodan za izglasavanje u parlamentu Kosova, koji ima 120 mesta. Izglasavanju je prethodila burna sednica, na kojoj su poslanici “Samoopredeljenja” četiri puta bacili suzavac, što je u više navrata zaustavljalo rad parlamenta. Bacanje suzavca osudili su i predsednik Kosova Hašim Tači, predstavnici ambasada i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Posle četvrtog suzavca, policija Kosova privela je još dvoje poslanika pokreta “Samoopredeljenje” , a prethodno je zbog aktiviranja suzavca privedeno pet poslanika tog pokreta. Istovremeno, Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da sa sednice isključi šest poslanika “Samoopredeljenja”. Poslanici ove liste smatraju da ovom ratifikacijom Kosovo gubi deo teritorije. Inače, Kosovo već tri godine kasni sa ovom obavezom, a očekuju da će im to doneti viznu liberalizaciju.

U zajedničkom saopštenju visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesar za unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopulos i komesar za proširenje EU Johanes Han pozdravili su usvajanje Sporazuma. Kazali su da rafitikacija predstavlja “stvarno dostignuće, dobrodošao i konkretan napredak i u duhu je dobrosusedskih odnosa, kao i nove strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan”. “Kako je rekao predsednik predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, tokom nedavne posete Kosovu, to je presudan korak ka liberalizaciji viznog režima, što će, pre svega, da koristi ljudima”, navodi se u saopštenju.