Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/MOD

Ministar odbrane naredio uvid u sadržaje telefona pripadnika vojske

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je juče da je sve zaposlene u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane uznemirila naredba ministra odbrane kojom se zahteva od njih da daju saglasnost za “privremeno oduzimanje” privatnih mobilnih telefona “na neodređeno vreme”, kako bi se “ostvario uvid u sadržaj i podatke”.

Sindikat je naveo da je zatražio mišljenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti o tome kako da adekvatno zaštiti prava i interese pripadnika Vojske, čiji je to jedini reprezentativni sindikat. Međutim, VSS već je pozvao sve pripadnike Vojske Srbije da ne potpišu izjavu kojom daju saglasnost za “privremeno oduzimanje” svojih privatnih mobilnih telefona, jer je to njihovo lično pravo, i zbog toga ne mogu snositi nikakve sankcije. Naređenje je dato “pod izgovorom zaštite tajnih vojnih podataka” što, navodi VSS, nikako nije osnov za takvu naredbu, jer se tajni vojni podaci već štite zakonima i Krivičnim zakonikom koji jasno propisuje slučajeve koji se sankcionišu ukoliko neko te podatke ugrozi ili učini dostupnim trećim licima. Sindikat to naređenje ministra odbrane Aleksandra Vulina vidi kao “još jednu u nizu zloupotreba službenog položaja” i prekoračenje službenih ovlašćenja, kao najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, sloboda i privatnosti pripadnika Vojske. Zakonom je propisano da samo policija, u ovom slučaju vojna, pod rukovodstvom i uz odobrenje tužioca ili suda, i ako su za to ispunjeni određeni zakonski uslovi, može privremeno oduzimati predmete poput mobilnog telefona, naveo je VSS. Ti uslovi u slučaju sporne naredbe ministra odbrane “svakako nisu ispunjeni i predstavljaju prevaru zaposlenih u Vojsci da izvrše naredbu ministra i daju saglasnost da budu sutra i prisluškivani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni”, upozorava Vojni sindikat Srbije.

A sinoć se ovim povodom oglasilo Ministarstvo odbrane. “Povodom netačnih i zlonamernih tvrdnji Vojnog sindikata Srbije, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, naglašavamo da je naređenje ministra odbrane o merama zaštite tajnih i službenih podataka i dokumenata zasnovano na Zakonu o tajnosti podataka i Zakonu o Vojsci Srbije i da se njime bliže uređuje način korišćenja telekomunikacionih uređaja u prostorijama u kojima se obrađuju i čuvaju tajni vojni podaci”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će, u slučaju nepoštovanja tog naređenja, nadležni organi primenjivati zakonom propisane mere, uz napomenu da je “primena mera zaštite tajnih podataka i dokumenata uobičajena u svim armijama sveta”.