Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/Newsroom

Mogerini: I Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu i da je sve što je predviđeno za druge zemlje moguće i za Kosovo.

. Ona je u intervju za RTK ocenila da ratifikacija sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom poslednji uslov za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova. Mogerini je kazala da svi partneri imaju perspektivu učlanjenja u Uniju. “To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade, jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, pre nego što ima evropsku perspektivu”, kazala je Mogerini. Govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovalo ka EU, Mogerini je rekla da je potrebno da se nastavi dijalog sa Srbijom. “Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići napred. Treba smelosti za to. Kosovo treba da ostvari Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU, već i građani”, kazala je Mogerini i dodala da svi treba da se usredsrede na život građana Kosova. Ona je rekla da kosovski lideri znaju koji su konkretni koraci koje treba preduzeti. “Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, da radimo zajedno da ostvarimo taj cilj”, kazala je Mogerini i dodala da je lično zainteresovana da podrži Kosovo.

A savetnik kosovskog predsednika Bljerim Šalja izjavio je juče da će Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarati u petak u Briselu o primeni postignutih sporazuma koji do sada nisu implementirani, kao što su Zajednica opština sa srpskom većinom i iz oblasti energetike. Šalja je agenciji “Beta” rekao je dobro što će do susreta doći i da očekuje da ti sastanci postanu redovni kako bi se postigao dogovor o daljim koracima, imajući u vidu strategiju EU o proširenju Unije na Zapadni Balkan.