Foto: Pixabay.com

Pozivni broj Srbije neće više važiti na Kosovu od 24. marta

“Telekom Kosova” saopštio je juče da se od 24. marta na Kosovu neće koristiti međunarodni pozivni broj Srbije 381, Slovenije 386 i Monaka 377 , već samo 383, koji je dodeljen Kosovu, prema dogovoru Beograda i Prištine.

“Sporazumom o telekomunikaciji koji je postignut u Briselu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, omogućio je da ITU odredi Kosovu međunarodni pozivni broj 383, utvrđujući da je Regulatorni autoritet za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (AKREP) jedini administrator koji može da komunicira i koordiniše adekvatne aktivnosti sa ITU”, navodi se u saopštenju. Prema postignutom  sporazumu na Kosovu će biti omogućen neometan rad “Telekoma Srbije”, a MTS će dobiti i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju koja treba da bude registrovana prema zakonima Kosova.

Kako podseća “Insajder”, Sporazum o telekomunikacijama 13. novembra 2016. u Briselu, međutim, različito je predstavljen u Beogradu i Prištini. Obe strane bile su zadovoljne postignutim dogovorom, ali su u javnost iznele različite informacije o tome šta je dogovoreno. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tada je rekao da je sporazum omogućio nesmetan rad i očuvanje kompletne imovine “Telekoma” na Kosovu i da je Srbija vlasnik pozivnog broja za Kosovo. S druge strane, Edita Tahiri navela je da je dogovoreno izdavanje “privremene i ograničene dozvole operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova”, a da je država Kosovo dobila međunarodni pozivni broj 383, nad kojim će imati pun suverenitet.