Zastava Rusije / Foto: Pixabay.com

OEBS: Izbore u Rusiji obeležilo ograničavanje osnovnih sloboda

Izbori za predsednika Rusije bili su dobro organizovani, ali ih je karakterisalo ograničavanje osnovnih sloboda i nedostatak istinskih rivala, saopštili su juče posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Napominje se da su izbori u nedelju održani u kontrolisanom okruženju, uz stalni pritisak na kritičke glasove, dok je Centralna izborna komisija proces vodila efikasno i otvoreno. Ocenjeno je da su ograničavanja osnovnih sloboda, kao i prijave kandidata, suzila prostor političkog angažovanja i za rezultat imala odsustvo istinske konkurencije. Na izborima je učestvovalo osam predsedničkih kandidata, koji su mogli slobodno da vode kampanju, ali je u većini medija najviše prostora posvećeno šefu države Vladimiru Putinu, što je uticalo na neravnopravne uslove, naveli su posmatrači.

Konstatuje se da su televizijske stanice, posebno one čiji je država vlasnik ili ih finansira i podržava, osnovni izvor političkih informacija. Dodaje se da Putin nije učestvovao u izbornim debatama i kampanji, ali da mu je izveštavanje o njegovim zvaničnim aktivnostima omogućilo dominantno prisustvo. “Restriktivni propisi ograničavaju slobodu medija i podstiču autocenzuru”, saopštio je OEBS.