Vladimir Putin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Putin: Britanske optužbe nisu potkrepljene dokazima

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je, u razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom, kazao da optužbe na račun Rusije za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji nisu potkrepljene dokazima.

“U razgovoru je pomenut i incident u Solsberiju. S ruske strane je skrenuta pažnja da optužbe na račun Rusije nisu potkrepljene dokazima i ponovljena spremnost na sprovođenje zajedničke istrage u tom slučaju”, navodi se u saopštenju Kremlja. A ministri spoljnih poslova EU juče su sa sastanaka u Briselu pozvali Rusiju da odgovori na pitanja o upotrebi toksina i ponudili Londonu “apsolutnu solidarnost”. “EU snažno osuđuje napad na Sergeja i Juliju Skripalj u Solsberiju u Britaniji 4. marta, u kome je takođe teško povređen i jedan policajac. Životi mnogih građana dovedeni su u opasnost ovim nepromišljenim i nezakonitim aktom. EU veoma ozbiljno razmatra ocenu da je veoma verovatno da je Ruska Federacija odgovorna”, navodi se u saopštenju EU. Podsetimo, britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je Moskva “kriva” za napad počinjen “novičokom”, nervnim otrovom iz sovjetskog doba. London je najavio proterivanje 23 ruske diplomate i “zamrzavanje” bilateralnih odnosa s Rusijom, na šta je Moskva uzvratila proterivanjem britanskih diplomata.

A generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg juče je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom rekao da je svih 29 članica Alijanse jedinstveno u solidarnosti s Velikom Britanijom. Stoltenberg je pozvao Rusiju da “objavi sve o programu ‘novičok’ “, i ocenio da reakcija Moskve pokazuje zanemarivanje međunarodnog mira i bezbednosti.