Aleksandar Vučić / Foto: FoNet, Marija Đoković

“Vučićeve izjave žene svele na mašine za rađanje”

Više nevladinih organizacija koje se bave pravima žena osudilo je juče izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je “zamolio” žene da “razumeju potrebu Srbije i rađaju više dece”.

Ove organizacije navode da je takva izjava ponižavajuća i da degradira žene, jer ih svodi na mašine za rađanje. Pozivajući se na izjavu predsednika u kojoj je istakao da bez veće stope nataliteta ne možemo da opstanemo kao nacija, nevladine organizacije ocenjuju da se iz nje, kao i iz prethodnih izjava i “sramotne kampanje”, može iščitati da je poziv za rađanje upućen samo ženama srpske nacionalnosti, koje su heteroseksualne, dok su ostale isključene. Dodaje se i da je problematično to što se državna pomoć zaustavlja na četvrtom detetu, čime se isključuje podrška mnogim romskim porodicama. “Osim što se radi o nacionalizmu i ponovljenom rasizmu, iz ove izjave je vidljiva i svojevrsna mizoginija, jer predsednik predlaže društvu i posebno medijima da stvore klimu u kojoj će žene koje rode troje i četvoro dece ‘biti poštovane i omiljene, a ne izbacivane iz društva, zato što nemaju dovoljno vremena za skupe provode, tašnice i cipele itd.’ “, navodi se u saopštenju Žena u crnom. Ovo saopštenje su potpisali i Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Romska ženska mreža, Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža žena Rasinskog okruga, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Nena – grupa za mir i prava žena iz Leskovaca. Takođe, i Ženska platforma za razvoj Srbije kritikovala je juče Vučićevu izjavu i upitala na koji način su Strategija za podsticanje rađanja i ekonomske mere populacione politike povezani s “Gvozdenim pukom, odbranom bugarske granice i pregovorima oko Kosova”. “Verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojima će žene i muškarci želeti da budu roditelji, i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu”, saopštila je Ženska platforma, koja okuplja više od 600 potpisnika i potpisnica iz mnogih sektora, čiji cilj je izgradnja održivog društva sa visokim kvalitetom svakodnevnog života.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je upozorio na veliki pad u natalitetu Srbije i najavio nove mere za podsticaj rađanja. Kako je kazao, doneta je odluka o formiranju Saveta za populacionu politiku, a Vlada je usvojila strategiju podsticanja rađanja. Nove mere podrazumevaju za prvo dete 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara 10 godina, a za četvrto dete 18.000 evra za deset godina, rekao je Vučić. Ove mere će se, prema njegovim rečima, primenjivati najverovatnije od 1. jula, ali će važiti od 1. januara ove godine.