Foto: Pixabay.com

Udruženja se žalila poverenici zbog diskriminacije medija

Četiri medijska i novinarska udruženja (AOM, NUNS, NDNV i ANEM) zatražila su od poverenice za zaštitu ravnopravnosti da hitno reaguje zbog “diskriminacije koju sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja, a kojoj su izloženi mnogi mediji u Srbiji”.

Kako je istaknuto, udruženja se žale zbog aktuelnog konkursa za informisanje koji sprovodi resorno Ministarstvo, a u kojem su napravljene velike razlike u uslovima za prijavu, zavisno od tipa medija (TV, radio, štampa, onlajn, agencije), što predstavlja diskriminaciju koju zakon zabranjuje. “Zakon o informisanju i medijima eksplicitno propisuje da se novac na konkursima za javno informisanje dodeljuje ‘bez diskriminacije’”, piše u saopštenju. Podseća se da je Ministarstvo kulture i informisanja 5. februara raspisalo konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja i to odvojeno po tipu medija, ali tako da se međusobno razlikuju ukupni iznosi izdvojenog novca. “Pored toga, bitno se razlikuju minimalni i maksimalni iznosi vrednosti projekta koji će biti sufinansirani, zavisno opet od toga da li se program objavljuje na televiziji, na radiju, portalima, u štampi ili novinskim agencijama. Dok je minimalni iznos za TV sadržaje 500.000, a maksimalni pet miliona dinara, kod internet portala ti iznosi su 300.000, odnosno milion dinara”, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je Ministarstvo čak odbilo i da odgovori na dopis koji su 19. februara kabinetu ministra uputili Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).