Reks Tilerson / Foto: FoNet/MSP

Tramp smenio Tilersona, šef CIA na čelu Stejt departmenta

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona. “Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar.

On će odlično obavljati posao! Hvala Reksu Tilersonu na službovanju! Đina Haspel biće nova direktorka CIA i prva žena na tom položaju. Čestitke svima”, napisao je Tramp na Tviteru. Prema navodima “Vašington posta”, to je znak promena u Trampovom timu pred početak pregovora sa Severnom Korejom. Dva zvaničnika Bele kuće rekla su da je Tilersonu u petak rečeno da je smenjen, mada nije bilo jasno ko ga je smenio, prenosi AP. Državni podsekretar Stiv Goldstin kazao je da Tilerson nije ni razgovarao s Trampom i da mu nije poznato zašto je otpušten, već da je za smenu saznao čitajući Trampove poruke na Tviteru. Inače, Tilerson je skratio turneju po Africi i krenuo kući nekoliko sati pre Trampove objave. Kako je preneo “Glas Amerike”, Goldstin je rekao da je Tilerson planirao da ostane u Stejt departmentu. Ubrzo nakon ove izjave, Bela kuća smenila je Goldstina, koji je bio Tilersonov glavni portparol u Stejt departmentu, jer je, kako je za NBC izjavio jedan zvaničnik Bele kuće, dao izjavu suprotnu zvaničnoj verziji administracije o Tilersonovoj smeni.

A predsednik SAD pomenuo je da se nije slagao s Tilersonom oko nekih pitanja, posebno navodeći iransko nuklearno pitanje. “Dobro smo sarađivali, ali se nismo slagali oko nekih stvari”, dobacio je Tramp novinarima u bašti Bele kuće pred polazak u Kaliforniju. “Kad pogledate sporazum o iranskom nuklearnom pitanju, ja sam mislio da je užasan, a on (Tilerson) je mislio da je sporazum OK”, rekao je Tramp i dodao da njih dvojica “ne razmišljaju na isti način”. Iako se već duže pričalo da Tramp planira da smeni Tilersona, predsednik SAD je kazao da je to odlučio “tek nedavno” i to “samostalno”. Kako je istakao, Tilerson će “sada biti mnogo srećniji”. Tramp je izrazio uverenje da će Majk Pompeo odlično obavljati dužnost državnog sekretara SAD. Glasine o trzavicama između Trampa i Tilersona postojale su tokom većeg dela mandata smenjenog šefa diplomatije. Američka televizija NBC javila je u oktobru da je Tilerson nazvao Trampa “moronom”, što Tilerson nikad nije negirao. On je nastavio da insistira na tome da ima dobar odnos s predsednikom SAD. A nova direktorka CIA-e Đina Haspel izrazila je juče zahvalnost Trampu što joj je ukazao poverenje i dodala da joj je drago da, ukoliko bude potvrđena, pruži Trampu izuzetnu podršku obaveštajne službe “kakvu je očekivao tokom prve godine na položaju”. Inače, izbor Pompea i Haspel na nove položaje mora da bude potvrđen većinom glasova u Senatu.