London / Foto: Pixabay.com

Ruska televizija RT može da izgubi licencu u Britaniji

Britansko regulatorno telo za medije “Ofkom” saopštilo je da bi ruska televizija RT mogla da izgubi licencu za emitovanje programa u Velikoj Britaniji, nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Kako navodi AP, ta televizija, iza koje stoji Kremlj, konstantno je na meti kritika “Ofkoma”, zbog kršenja standarda nepristrasnosti, dok su neki britanski poslanici pozvali na njeno zatvaranje. “Ofkom” je saopštio da je pisao kompaniji “ANO TV Novosti”, koja poseduje licence za RT u Velikoj Britaniji i upozorio da će, ako se pokaže da Rusija stoji iza napada na Skripalja, smatrati to relevantnim za procenu programa televizije RT. Podsetimo, bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija nađeni su prošle nedelje u nesvesnom stanju na klupi u engleskom gradiću Solzberiju, a i dalje su u kritičnom stanju. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji “velika verovatnoća” da je Rusija odgovorna za trovanje.

Inače, Velika Britanija je Rusiji dala rok do sinoć u ponoć da objasni kako je nervni agens, razvijen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, dospeo u Solzberi, i zapretila kontramerama ako Moskva ne ispuni taj ultimatum. S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odgovorio je da je Moskva čula ultimatum, ali da Britanija nije sledila odgovarajuće postupke za izrečene optužbe i da Moskvi nije predala dokazni materijal. On je istakao da Rusija “nije kriva” za trovanje Skripalja, ali da je spremna da sarađuje sa britanskim vlastima u istrazi.