London / Foto: Pixabay.com

Mej: Velika verovatnoća da je Rusija odgovorna za trovanje agenta

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji “velika verovatnoća” da je Rusija odgovorna za trovanje.

Podsetimo, Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju, posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju. Skripalj je u Rusiji 2006, zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, osuđen na 13 godina zatvora, a oslobođen je u razmeni špijuna 2013. godine. Tereza Mej je juče u britanskom parlamentu kazala da je hemikalija koja je upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao “novičok”. Dodala je da je ruski ambasador u Londonu pozvan da objasni da li je trovanje “direktna akcija ruske države” ili posledica “gubitka kontrole” nad zalihama nervnih agenasa. “Ako ne bude kredibilnog odgovora, zaključićemo da se ova akcija svodi na nezakonitu upotrebu sile ruske države protiv Velike Britanije”, rekla je Mej. Istakla je da je ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao ambasadoru Rusije da Moskva mora “odmah da obezbedi puno i kompletno otkrivanje” programa “novičok” Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

A portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavu Tereze Mej nazvala je “cirkuskom predstavom u britanskom parlamentu” i “provokacijom”. Zaharova je rekla da je ta optužba Rusije “još jedna informaciona i politička kampanja zasnovana na provokacijama”. Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da Velika Britanija treba da ustanovi šta se desilo Skripalju pre nego što Rusiju optuži za njegovo trovanje, dok je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kazao da je Skripalj radio za britansku službu i da je otrovan na britanskoj teritoriji i da stoga to “nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom”.