Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

EU upozorava Trampa da protekcionizam vodi u ćorsokak

Zabrinuta zbog mogućeg trgovinskog rata sa SAD oko carina na čelik i aluminijum, Evropska unija pozvala je američkog predsednika Donalda Trampa da izbegne “ćorsokak” protekcionizma.

Ministri ekonomije članica Unije istakli su posle jučerašnjeg sastanka u Briselu da taj najveći trgovinski blok zemalja podržava slobodnu i otvorenu trgovinu, ali da će odgovoriti ako bude pogođen američkim carinama kada one sledeće nedelje stupe na snagu. Ministar ekonomije Francuske Bruno Le Mer rekao je da “niko neće pobediti u trgovinskom ratu”. “Biće samo gubitnika. Verujemo da protekcionizam vodi u ćorsokak”, naveo je Le Mer. EU je zapretila kontrapotezom, uvođenjem carina na američke proizvode kao što su čelik, puter od kikirikija i sok od pomorandže, u slučaju da ne bude izuzeta iz carinskog režima.

Agencija DPA navodi da Trampova izjava da je EU posebno tvrda prema SAD nije potpuno bez osnova. Prema navodima Svetske trgovinske organizacije, prosečne carine u EU su 5,2 odsto, a u SAD 3,5 odsto. I u slučajevima kada visina carine zavisi od količine uvezene robe, prosek EU je tri, a SAD 2,4 odsto. Osim toga, navodi DPA, EU ne carini samo 26 odsto uvoznih proizvoda, a SAD ne carini 48 odsto robe koju uvoze. Kada je reč o pojedinačnim proizvodima, EU, na primer, ima carine od 10 procenata na uvozne automobile, a SAD samo 2,5 odsto, a to posebno smeta Trampu. Osim toga, EU uvoznu vunu iz SAD carini sa 16 procenata, a robu od kože sa čak 55 procenata. Posledica takvih odnosa je značajan suficit EU u trgovini sa SAD. Vrednost izvoza EU u SAD je 2016. iznosila 363,5 milijarde evra, a iz SAD je u EU uvezeno robe u vrednosti od 250,5 milijardi evra. EU ima suficit i kada je reč o uslužnim delatnostima, jer je njen godišnji izvoz u SAD 226 milijardi evra, dok je uvoz iz Amerike 13 milijardi evra manji.