Foto: FoNet/Marija Đoković

Šutanovac podneo ostavku

Dosadašnji predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac podneo je u nedelju ostavku na funkciju predsednika zbog lošeg rezultata stranke na beogradskim izborima održanim 4. marta.

DS je u koaliciji sa Novom strankom osvojila 2,25 odsto glasova na beogradskim izborima i ostala ispod cenzusa u Beogradu prvi put nakon osnivanja. Prethodno je u sredu 7. marta i predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović podneo ostavku, a za v.d. predsednika beogradskog odbora izabran je Dragoslav Šumarac.

Šutanovac je izjavio da će i dalje ostati član DS. Takođe, rekao je da je dug stranke smanjen za 15 miliona dinara za 16 meseci koliko je on bio na njenom čelu, i ocenio da je stranka “izgubila šansu da se bavi ozbiljnom politikom” kada je Politički savet DS-a predložio promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a on “dobio udarac spolja i nije osetio da ima podršku rukovodstva stranke”.

Šutanovac je pozvao da izađe pred Glavni odbor “onaj ko je procenio da u kampanji treba da pusti finansijski izveštaj stranke za period od 2012. do 2017” i rekao da zbog reputacije da stranka ostaje dužna “nijedna od pet agencija koje su kontaktirali nije htela da radi kampanju za DS”.