Foto: FoNet/Marija Đoković

Kuburović: Konačan tekst predloga Ustava za tri nedelje

Kako je najavila ministarka pravde Nela Kuburović, Ministarstvo pravde bi trebalo za tri nedelje da iznese konačan predlog teksta ustavnih amandmana o pravosuđu i da ga istovremeno uputi Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

“Ukoliko mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija bude dostavila Srbiji”, rekla je Kuburović za “Politiku”.

Ministarka je rekla da je Ministarstvu pravde stiglo “dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih”, kao i da će sva ta mišljenja “biti objavljena i biće obrazloženo zašto nešto nije prihvaćeno”.

Kuburović je rekla i da je “svako imao mogućnost da učestvuje i kaže šta želi, bilo da su u pitanju sudije i tužioci ili profesori”, te da će Ministarstvo odlučiti koje će primedbe da prihvati ili da odbaci.

Podsetimo, krajem februara su predstavnici struke i civilnog društva saopštili da “amandmani na Ustav Srbije moraju biti povučeni i ponovo napisani”, jer predložene izmene “ne doprinose depolitizaciji pravosuđa, već je ojačavaju, i zbog toga moraju hitno biti odbačeni”.

Ovo je stav Društva sudija Srbije, Udruženja sudija Srbije, više organizacija civilnog društva, ali i Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca. i Apelacionog suda.