FoNet/TV FoNet

Forin Polisi: Vučić, omiljeni autokrata Evrope

Kako piše dopisnik Forin Polisija (Foreign Policy, FP) iz Beograda Aleks Eror, u nedavnom izveštaju britanskog Doma lordova kaže se da je EU odabrala stabilnost umesto demokratskih vrednosti kada je reč o zapadnom Balkanu.

U tom izveštaju izražava se “ozbiljna zabrinutost da je napredak napravljen prema dobroj upravi i vladavini zakona u opasnosti, s obzirom da su se zemlje u regionu okrenule autoritarnom vođstvu”. A ni u jednoj zemlji bivše Jugoslavije, piše FP, proces stvaranja stabilokratije umesto demokratije nije toliko dinamičan kao u Srbiji.

“Predsednik Vučić je reformisani ultranacionalista koji je bio ministar informisanja Slobodana Miloševića u poslednjim danima jugoslovenskih ratova, u ulozi koja je podrazumevala kažnjavanje novinara koji su kritikovali režim i zabranjivanje neprijateljskih televizija. Poslednjih godina za vreme njegove vlasti, došlo je do alarmantnog nazadovanja demokratije. Njegova vladajuća SNS ima potpunu kontrolu nad srpskom vladom, pravosuđem i bezbednosnim službama, a on je toliko pritisnuo medije da se samo nekoliko njih usuđuje da objavi značajne optužbe o korupciji, kronizmu i zastrašivanju birača koji su obeležili njegovu vlast”, piše FP.

“Vučićeva kontrola nad centrima moći u Srbiji je toliko obuhvatna a demokratski procesi toliko iskrivljeni u njegovu korist da različiti stavovi ne predstavljaju nikakvu pretnju za njegovu vladavinu. Njegovi politički protivnici mogu da se kandiduju protiv njega, ali imaju veoma malo mogućnosti da se njihov glas čuje. Institucije države su pod tolikom kontrolom Vučićevih saradnika, da ne postoji ništa što bi ga sprečilo da dalje podriva demokratske norme”, kaže se u tekstu.

Autor ističe da se ovakvo stanje najbolje očitava u medijima, pominje ocenu predsednika Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensa Blihera Bjergarda da je Srbija zemlja “sa najgorim kršenjem medijskih sloboda na Balkanu”, ali i podseća da u isto vreme evropski zvaničnici poput Johanesa Hana, Sebastijana Kurca i Angele Merkel “gledaju na drugu stranu”, proglašavaju Vučića “sidrom stabilnosti” i govore o tome koliko su impresionirani uspehom Srbije na reformskom putu.

“Evropa nema prava da drži lekcije o demokratskim neuspesima Putinima, Erdoganima i Kačinskima ovog sveta, ako je spremna da podrži ljude poput Vučića”, zaključuje autor FP.