Robert Fico / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Protesti u Slovačkoj zbog ubistva novinara, premijer optužuje Sorosa

Desetine hiljada Slovaka u Bratislavi i još 47 gradova širom Slovačke i 17 gradova u svetu izašli su nakon nedelju dana ponovo na ulice da glasno zahtevaju da se nađu krivci za ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, a korumpirani političari o kojima je pisao napuste funkcije.

Dok su protesti 2. marta bili organizovani kao pošta ubijenom mladom novinaru i njegovoj verenici, juče su održani pod istim nazivom “Za pristojnu Slovačku”, ali pored zahteva da se povede međunarodna istraga ubistva Kucijaka i Martine Kušnirove, organizatori su saopštili uz burno skandiranje mase “dosta je bilo Fica” i “ostavka” da takođe traže izmene u vladi ili njenu ostavku. “Zahtevamo vladu kojoj možemo da verujemo, u kojoj neće biti ljudi osumnjičeni za korupciju i povezani sa organizovanim kriminalom”, kazao je Peter Nađ, jedan od organizatora protesta. “Slovačka je poslednjih dana uzdrmana kako dugo nije bila. Želimo da ustanemo za pristojnu i demokratsku zemlju”, kazali su Karolina Farska i Juraj Šeliga, organizatori protesta na kome se, prema procenama medija, na prepunom Trgu Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi okupilo oko 30.000 ljudi.

Organizatori, prijatelji ubijenog Jana Kucijaka i srednjoškolci koji su prošle godine organizovali pohode Slovaka protiv korupcije, nisu dozvolili političarima da izađu na podijum, a mogućnost da se obrate demonstrantima dali su novinarima, učiteljima, bolničarkama i aktivistima nevladinih organizacija. Uoči demonstracija premijer Fico sazvao je državni Savet za bezbednost i upozorio da se navodno sprema zloupotreba protesta i nasilni napad na institucije države, a kao dokaz pokazao fotografije spremnih kamenica u grmlju blizu sedišta slovačke vlade. Slovaci su kamenice i optužbe premijera Fica da, navodno, iza protesta stoji američki biznismen Džordž Soros, koji plaća aktivistima da izvedu prevrat u Slovačkoj, protumačili kao pokušaj da ih zastraši da ne protestuju i ismejali su premijera vicevima i foto-montažama na internetu, a građani su počeli sami da se lažno prijavljuju medijima i policiji da su te kamenice i građevinski materijal u grmlju ostavili oni lično. Neko rešenje sadašnje uzavrele situacije zbog ubistva novinara, koji je pisao o prožimanju mafije i političara slovačke vladajuće stranke SMER, očekuje se u ponedeljak. Tada bi premijer Fico trebalo da odgovori na ultimatum svog koalicionog partnera, stranke slovačkih Mađara Most-Hid, da se preduzmu hitne mere i preuzme i politička odgovornost za to što su Slovaci izgubili poverenje u pravdu u državi i slobodu govora, jer se desilo da u članici EU bude brutalno ubijen novinar zbog svog rada.