Maja Gojković i Svetislava Bulajić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Skupština smenila generalnu sekretarku Svetislavu Bulajić

Skupština Srbije je na predlog predsednice parlamenta Maje Gojković smenila generalnu sekretarku Skupštine Svetislavu Bulajić.

Za razrešenje je glasalo 135 poslanika vladajuće većine, jedan poslanik je bio protiv, dok dva nisu glasala, a raspravi je prisustvovala i Svetislava Bulajić. Kako je istaknuto, predsednica Skupštine predložila je smenu na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Svetislave Bulajić, jer je protivzakonito sebe upućivala na službena putovanja u inostranstvo i naplaćivala dnevnice, ali i obračunavala prekovremeni rad. Poslanici opozicije imali su zamerke na hitan predlog za smenu. Inače, sednici nije predsedavala Maja Gojković, jer je prema obrazloženju vladajuće većine, otputovala službeno u Čile na inauguraciju.

Podsetimo, krajem septembra prošle godine Maja Gojković je izjavila da je dobila anonimnu prijavu sa navodima o protivzakonitom postupanju Svetislave Bulajić. Ta prijava je prosleđena i inspekciji rada. Prethodno, ona je povezivana i sa sumnjama da su dosijei zaposlenih u parlamentu nezakonito kopirani i iznošeni, zbog čega je poverenik za informacije Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora u Skupštini, ali je saopšteno da činjenice utvrđene u postupku nadzora ničim nisu potvrdile da je vršena nezakonita obrada podataka o ličnosti. U javnosti je posebno zapamćen događaj kada se tokom prenosa sednice Skupštine Srbije čulo kako je Maja Gojković bila veoma neprijatna prema generalnoj sekretarki kojoj je, u nekoliko navrata, uz uključen mikrofon, rekla: “Odlazi, odmah, videćeš ako me još jednom dovedeš u zabludu, odlazi odmah i donesi mi podatke…”