Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp pristao na sastanak s liderom Severne Koreje

Američki predsednik Donald Tramp prihvatio je predlog lidera Severne Koreje Kim Džong Una da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja. Mesto i tačan datum susreta nisu precizirani.

Ta neočekivana najava saopštena je u Beloj kući i rezultat je kontakata Severne i Južne Koreje. A kako je izjavio Čung Eui-jong, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost, posle sastanka s Trampom i nekoliko američkih zvaničnika, Kim Džong Un se takođe založio za denuklearizaciju i obećao je da će se uzdržati od novih nuklearnih proba. Najava sastanka je “korak u dobrom pravcu”, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok je kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru zamolio Trampa da “što brže” razgovara sa Severnom Korejom. Tramp je odgovorio da se nada da će sve uključene strane “pokazati dobru volju, da će se uzdržati od svake akcije koja bi mogla da utiče ili da poremeti sadašnji detant”. Dogovor o susretu bio je nezamisliv još pre nekoliko dana, a najavljen je posle dve godine vrlo jakih tenzija između Vašingtona i Pjongjanga vezanih za severnokorejski nuklearni i balistički program.

Američki mediji ocenili su da sastanak Trampa i Kim Džong Una predstavlja veliku kocku s neizvesnim ishodom. Dok liberalni mediji, koji su inače veoma kritični prema Trampu, ocenjuju da predsednik SAD neočekivanim prihvatanjem Kimovog poziva možda pokušava da skrene pažnju s poslednjih skandala i istrage o ruskom mešanju u izbore, konzervativni mediji više navode da Tramp pregovorima treba da pristupi s velikim oprezom. Najava sastanka dvojice lidera koji su protekle godine razmenjivali teške reči, pretnje i uvrede, poput “izlapeli starac” i “mali čovek raketa”, došla je kao šok, samo nekoliko sati pošto je Trampov šef diplomatije Reks Tilerson rekao da je dug put do bilo kakvih pregovora i da treba “razgovarati o razgovorima”.